Генералният щаб на турската армия минава на подчинение на министъра на отбраната. Това гласи осмият поред указ на президента на страната Реджеп Ердоган, който беше публикуван в турския официален вестник, съобщава БНР.

Министърът на отбраната може да бъде освободен по решение на президента, който е и глава на изпълнителната власт. Така за пръв път в историята си втората най-голяма армия в НАТО ще бъде подчинена на цивилното ръководство, т.е. на политически фигури, а не на командирите си в униформа.

Със същия указ се преструктурират и Висшият военен съвет, където се вземат решенията за кариерното развитие на военнослужещите, и Съветът за национална сигурност. Досега членове на Висшият военен съвет, който се ръководи от президента, бяха началникът на ГЩ, командирите на родовете войски и 4 цивилни министри. Сега към тях се добавят и вицепрезидентът на страната Фуад Октай, министърът на образованието Зия Селчук и министърът на финансите Берат Албайрак.

По-рано към президенството бяха прехвърлени ключови структури от сферата на сигурността, включително Националната разузнавателна организация, Управлението по военна индустрия и други.

Също така бяха назначени и 6 ректори на различни университети на мястото на  по-рано отстранени от длъжност техни колеги.