Технологиите за лицево разпознаване трябва да бъдат регулирани от правителството, смята президентът на Microsoft Брад Смит, съобщи Ройтерс.

Някои от употребите на технологията са позитивни и могат да бъдат изключително ценни - като например откриването на загубено дете или идентифицирането на терорист - но други са опасни.

"Представете си правителството да може да проследи къде сте ходили в последния месец без позволение и без да знаете. Представете си база данни на всички, присъствали на политически митинг, класически пример за ползване на свободата на словото", пише за опасенията си той.

Трябва да се приемат закони в тази посока, твърди Смит, и предлага:

"Смятаме, че Конгресът трябва да създаде двупартийна експертна комисия за оценка на най-добрия начин за регулиране на използването на технологии за разпознаване на лица в САЩ."

Компанията на Бил Гейтс е първият технологичен гигант, който заема такава позиция. Технологиите за разпознаване на хора от видео или снимка все повече се търсят, твърдят от компанията, и според тях има опасност да се ползват от институциите преди да работят съвършено.

Наскоро общественици и защитници на гражданските свободи в САЩ поискаха Amazon да прекрати предлагането на услугата за службите, тъй като софтуерът може да се ползва несправедливо спрямо цвенокожи и имигранти. Подобни крайни забрани обаче блокират и положителните употреби на технологията.