Франция е световен шампион след 4:2 на финала срещу Хърватия пред 78 011 зрители на стадион "Лужники" в Москва. Това е втора титла за "петлите" - първата те спечелиха преди 20 години на домакинския си Мондиал.

Селекционерът Дидие Дешан се присъедини към Марио Загало и Франц Бекенбауер - тримата единствени са печелили титлата и като футболисти, и като старши треньори.

Двубоят стана голеада, а имаше и спорни съдийски решения, стигна се до използване на VAR, вратарски грешки... С 6-те си попадения финалът на руския Мондиал се нарежда на второто място в историята. 

Френският президент Еманюел Макрон подивя в ложата.

Хърватия пое инициативата още от първите минути, Франция очаквано предпочете да приеме играта в половината си и да разчита на контри и статични положения.

На "ватрените" отново се наложи да догонват в резултата и отново им се отдаде възможност бързо да изравнят - чрез Иван Перишич в 28-ата. Пореден гол след статично положение - 70-ият от 64 срещи на Мондиала. Това е рекорд.

Перишич, 1:1.
Зрители - жени и мъже, нахлуха на терена и някои от тях бяха парирани доста грубо от стюардите. Тв камерите не показаха това.

След още десетина минути Перишич игра с ръка след корнер и главният рефер Нестор Питана от Аржентина се посъветва с VAR (дълго гледа видеозаписа) преди да отсъди дузпа. Гризман направи 2:1 в 38-ата.

Ситуацията при играта с ръка на Перишич и дузпата.

След почивката контрите на Франция станаха много опасни, тийнейджърът Килиан Мбапе се разигра, а и имаше много пространства. Атаките на хърватите също носеха напрежение, особено в първите минути. Но головете логично паднаха в тяхната врата. Проработи добрата защита на "сините".

При идентични ситуации Пол Погба и Мбапе поднесоха купата на селекцията на Дешан. И двамата вкараха с удари пред наказателното поле, съответно в 59-ата и 65-ата. Тук Франция изкова титлата.

Мбапе е вторият тийнейджър след Пеле, който се разписва на финал на Световно. Той вече се нареди до легендата и в елиминациите, когато вкара два пъти във вратата на Аржентина на осминафинала.

В 69-ата Юго Лорис опита да направи последните минути интересни с грешка, от която се възползва Манджукич - 2:4. До драма обаче не се стигна, независимо от открилия се шанс пред балканците.

Погба и сие не позволиха, а и този път вече пролича умора в "червено-белите". Все пак те се добраха до финала след три срещи с продължения, първите две от които решени с дузпи.

Грешката на Лорис и голът на Манджукич.
Двама от най-добрите на първенството - Модрич и Блез Матюиди.

И това бе всичко като голове в зрелищния финал. Прагматичният подход на Франция даде резултат и днес, подплатен все пак от голяма класа, здрава защита, задружни действия, отлична огранизация и скорост в атака.

"Петлите" са шампиони, а Хърватия записа историческо постижение и спечели симпатиите на целия футболен свят.

На церемонията по награждаването участваха шефът на ФИФА Джани Инфантино, руският президент Владимир Путин, а също така държавните глави на Франция - Еманюел Макрон, и Хърватия - Колинда Грабар-Китарович. Двамата гледаха двубоя заедно и слязоха на терена хванати за ръце.

Така политиците взеха дейно участие в награждаването под дъжда в Москва. Чадър обаче се появи само за Путин. Докато донесат и за останалите двама държавни ръководители, те вече бяха станали вир вода и вече нямаше особен смисъл.

Най-добър млад футболист на Мондиала е Килиан Мбапе, а играч №1 на турнира - Лука Модрич. Голмайстор №1 е Хари Кейн с 6 попадения. Вратар №1 е белгийският страж Тибо Куртоа. Само двамата липсваха на церемонията.

Хубаво е, че "петлите" направиха шпалир на своите съперници. Малко след това те им върнаха жеста. Един достоен и прекрасен финал на един прекрасен Мондиал. Към това прибавяме и повече от приятелския дух на награждаването, на което всеки се прегръщаше с всеки.