Джон Болтън, съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп, сравни срещата на върха с руския президент Владимир Путин с разговорите между американския президент Франклин Рузвелт и съветския лидер Йосиф Сталин по време на Втората световна война, пише британският вестник The Daily Express, съобщава "Фокус".

Джон Болтън. Снимка БТА

Болтън заяви, че Франклин Рузвелт се е срещал със Сталин във време, когато „активността“ на Русия е била по-брутална, отколкото е в 21-ви век и хора, които критикуват президента, рискуват да имат кръгозора на „плодови мушици“.

„Франклин Рузвелт се е срещал с Йосиф Сталин във време, когато активността на Русия е много по-лоша, отколкото е днес. Не извинявам днешното поведение, но не изглежда това да е притеснявало Франклин Рузвелт. И либералните демократи също не са били притеснени по онова време, когато той се е срещал със Сталин. Нека да се опитаме да имаме малко историческа перспектива и да не се държим сякаш имаме кръгозора на плодови мушици“, заяви Болтън.

Запитан дали е редно Тръмп да се среща с Путин, когато имиджът му по отношение на свободата на медиите, е толкова лош, както и покрай обвиненията към руската държава за затворени и убити журналисти, съветникът по национална сигурност отговори:

„Мога да ви кажа, когато се срещнах с президента Путин преди няколко седмици, за да се подготвим за срещата в Хелзинки, че той показа ясно, че руската държава не е замесена.“

Президентът Тръмп използва социалната мрежа „Туитър“ преди срещата в Хелзинки, критикувайки медиите и заявявайки че никога няма да бъде задоволен от крайния резултат на разговорите си с лидера на Източната суперсила.

„Заминавам към Хелзинки, Финландия – очаквам срещата ми с президента Путин утре. За съжаление, независимо от това колко добре се справя на срещата, ако ми бъде даден великият град на Москва като възмездие за всичките грехове и злини, извършени от Русия… След години бих се върнал, за да критикувам че това не е било достатъчно – и че е трябвало да получа Санкт-Петербург в добавка! Много от нашите медии всъщност са основния враг на хората и всичко, което Демократите знаят, е да се противопоставят и да възпрепятстват! Това е причината да има толкова омраза и раздор в нашата страна – но в един момент това ще се излекува!“, написа Тръмп в „Туитър“. 

Възможността за подобряване на руско-американските отношения зависи от Москва, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в навечерието на срещата на върха между президентите на двете страни, предаде ТАСС.

"В понеделник президентът на САЩ и аз ще се срещнем с нашите руски колеги в Хелзинки. Подобряването на отношенията с руското правителство ще бъде от полза за всички, но топката се намира в тяхното поле", написа Помпео в Туитър.

Той добави, че Вашингтон "ще продължи да държи Русия за отговорна за вредоносната й дейност".