Италианският премиер Джузепе Конте увери снощи, че Испания и Португалия ще приемат по 50 мигранти от спасените в Средиземно море 450, които се намират в италиански води, съобщи Франс прес.

"Даже Испания и Португалия ще вземат по 50 мигранти, както вече го сториха Франция, Германия и Малта", заяви Конте в Туитър.
По-рано вчера Германия обяви, че се е съгласила, по молба на Рим, да приеме 50 от 450 мигранти, които Италия и Малта отказаха да допуснат на своя територия,

"Това е солидарността и отговорността, която винаги сме искали от Европа и която сега, след резултатите постигнати на последната среща на Европейския съвет, започва да става реалност", реагира Конте след решението на Берлин. 

"Да продължим по този път, с твърдост и спазвайки правата на човека", заключи италианският премиер.

В събота Франция и Малта обявиха, че са съгласни да приемат по 50 мигранти.

Четиристотин и петдесетте души в момента са на кораб на европейската гранична служба Фронтекс и на съд на италианската брегова охрана, след като бяха спасени от двупалубно дървено корабче, с което се опитвали да пресекат Средиземно море от Либия. Трийсетина души, основно жени и деца, бяха транспортирани за медицинско лечение до италианския остров Лампедуза.