Eксперти на Европейската комисия от главна дирекция "Здравеопазване и защита на потребителите" пристигат днес на инспекция в регионите, засегнати от чума по животните. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Проверката е заради констатации на агенцията за наличие на зараза и започналото масово евтанизиране на стада в ямболско и Странджа. В Ямболско до момента са ликвидирани около 4000 животни.

Мисията на европейските експерти ще продължи 5 дни и започва официално утре. Според директора на БАБХ д-р Дамян Илиев посещението се прави по негова покана. По-късно от пресцентъра на агенцията съобщиха:

"Мисията на Главна дирекция Sante идва в България, за да проверява работата на БАБХ и поради тази причина никой в агенцията не знае тяхната програма. Ако самите те решат, в края на проверките биха дали информация, но практиката не е такава. Обикновено седмица след посещението те пращат протокол от проверките. Затова на този етап няма как да отразите тяхната дейност."

Премиерът Бойко Борисов още снощи разпореди да действа специален щаб по случая, в който освен земеделския министър Румен Порожанов и шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев участват министърът на вътрешните работи Валентин Радев и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. 

Тази сутрин д-р Илиев обяви, че стадото на баба Дора от село  Шарково - единственото спасено от евтаназия стадо към момента заради протести, по време на които недоволните от действията на БАБХ барикадираха животните на жената, няма да оцелее. 

От днес собствениците на умъртвени от БАБХ животни ще могат да получават обезщетения по банков път, както и в брой в кметствата, съобщи още той пред бТВ.

По думите му, въпреки че в ръководството за действие при установяване на чума по животните никъде не пише, че следва масово избиване на стадата, практиката била такава. 

"Избиват се и стадата, които са били контактни", отсече д-р Илиев пред бТВ и заяви, че не е вярно, че става дума за масова евтаназия на стада, а за "мерки, които трябва да вземем, за да не се разпространи болестта"

"Спасяваме един бизнес за над 1 млрд. лв. и правим така, че да има доверие в агенцията сред страните, с които се търгува", каза още председателят на БАБХ. 

Според д-р Илиев когато се прилагат мерки с евтаназия - европейската и световна практика била собствениците на стадата да не се предупреждават, защото хората предприемат действия да защитят животните. 

Той се опита да опровергае и информацията, че документът за унищожаване на стада е издаден от БАБХ и влязъл в действие, преди да са станали ясни резултатите от изследването на животните за наличие на чума. Заради разминаването в датите лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че изпраща сигнал на прокуратурата. 

"Жителите на с. Шаркото направиха жива верига пред полицаите и ветеринарите. Поисках официално документи, на база на които се избиват животни. Беше ми връчена заповед РД11-1245. В нея пише, че решението за изпълнение на комисията е от 4.07.2018, а протоколът за лабораторните резултати е от 9.07.2018 г., съобщи вчера Нинова.

Според д-р Илиев датите и хронологията са други, въпреки че от разговора с него не стана ясно защо ако Нинова е поискала документи за цялата акция, не разполага или не цитира тези, за които говори председателят на БАБХ.

"Първото изследване е от 19 юни. Същата проба е изпратена в референтната лаборатория на ЕС. На 23 юни е получено потвърждение на констатациите от нашето изследване, а на 25 юни е издадена заповедта за действия. Към всяка заповед е прикретен протокол за изследванията", твърди д-р Илиев. 

По думите му лабораторията на БАБХ не е референтна за ЕС, но е акредитирана, а в ръководството на агенцията за действия при установен вирус на чума при дребните преживни животни няма разписани правила за мащабна евтаназия, защото "не всеки случай може да се опише". 

"Вирусът трае 20 дни, а не 70 часа и той зависи от атмосферните условия. Колко време да чакаме, какво значи карантина? Карантина не се прилага вече нито една страна", каза той.. 

Казаното от д-р Илиев, който заяви, че не вижда причина в момента да подаде оставка, а и такава не му е поискана от министър Порожанов, се размина с версията на експертите д-р Марина Иванова и Явор Гечев от „Четири лапи”, които също бяха в студиото на бТВ тази сутрин. 

Според д-р Иванова вирусът на чумата може да съществува до 72 часа в околната среда и се предава от животно на животно само при пряк контакт. Според нея няма как да се смята по презумпция, че всички животни, които са в обсега на регион, в който е установен вирус, носят заразата. Тя се позова и на документа на БАБХ от януари тази година - ръководство за борба с чумата. В него се посочва карантината като метод за ограничаване на заразата, а евтаназията се препоръчва само при поразени от чумата животни.

„Оставиха хората в едно информационно затъмнение. Не само, че по този начин унищожават дребното животновъдство, но и убиват държавността, няма доверие към тях”, подчерта пък Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Според Гечев съвсем различно е щяло да протече всичко, ако властите бяха говорили със стопаните и се беше стигнало до евтаназия само на стадата с болни животни – и то без насилствено влизане в стопанските постройки с помощта на полицията.

„Моето обяснение е, че искаме да покажем на Европейската комисия, че много бързо можем да се справим с болестта”, смята Гечев. Той допълни, че в документи на международна организация от май тази година България не е сред страните, свободни от заболяването, а няма информация за чумни огнища.

„Чумата ще стигне до Видин благодарение на действията на БАБХ. Хората нямат доверие на ветеринарните власти. Ако в стадата се появят признаци на заболяването, хората ще разпродадат животните по най-бързия начин и заболяването наистина ще стигне до Видин”, подчерта Явор Гечев.

Междувременно протестите в село Шарково заради стадото на баба Дора продължават, съобщиха информационните агенции. От БАБХ ще дадат специална пресконференция по казуса с чумата по животните и действията за спирането й.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също се включи в дискусията по темата днес. От Велико Търново тя заяви:

"Държавата не беше на мястото си при овладяването на кризата с чумата и избиването на животните. Ще изчакам разбира се и европейската експертиза, но за мен това не е най-важно. По-лошото е, че през тези дни имах усещането за липса на държава или по-скоро държавата, която се отнасяше със своите граждани като с поданици - без много обяснения отиват, правят се някакви много радикални мерки, не се обяснява на хората нито рисковете, нито опасностите, нито им се дава някаква надежда, че когато тези действия бъдат извършени, те ще бъдат обезщетени по някакъв съответен начин. Всичко стана като някаква наказателна операция в очите на хората, а това не бива да се допуска".

Йотова каза още, че в случаи на такива кризи е редно да се свика дори извънредно заседание на парламента, да се изслушат министрите и ръководството на Агенцията по храните или поне ресорната комисия. Целта на подобна мярка би била хората да видят публичен ангажимент на държавата. 

На обратно мнение е еврокомисарката от България Мария Габриел. Пред БНТ тя каза днес, че държавата е реагирала адекватно на ситуацията с опасност от разпространение на чума по дребните преживни животни.

"Никой не говори за санкции към България. Имаме ясно установени огнища на зараза и българските власти спазват правилата. Получих много ясен ангажимент от Европейската комисия, че стопаните ще получат максимално обезщетение"

Корнелия Нинова пък във фейсбук уведоми за действията си в Шарково, заедно с депутати от БСП. Социалистката и екипа й от вчера са в Шарково и околността - да бранят и те животните от евтанация.

"На всички от Варна, Бургас, Пловдив, София и други градове, с които вчера се сприятелихме в Шарково и звънят да питат, на тези, които се интересуват: тази сутрин в селото е спокойно. Полицията се изтегли. Няма нови убити животни. Нашите депутати Кристиян и Николай остават тук. Чакаме решението на съда по нашата жалба", информира Нинова.