До края на годината президентът на Беларус Александър Лукашенко ще посети Сърбия и ще обяви решението на Минск да дари на Белград четири нови изтребителя МиГ-29.

Това съобщи в. "Сърбия данас". Информацията бе потвърдена и от беларуския посланик в страната Валерий Брилов. Той изтъкна, че военно-техническото сътрудничество между двете страни ще продължи да се развива.

С новото дарение армията на Сърбия ще разполага с общо 14 модернизирани МиГ-29. Машините ще бъдат доставени на същия принцип и условия, при които по-рано Белград получи самолети от Москва.

"До края на 2018 г. е планирано посещение на Александър Лукашенко. По отношение на развиването на двустранно сътрудничество в областта на военното оборудване ние разполагаме с такова. Работим активно върху доставката и ремонта му", каза посланик Брилов.

Преговорите между Белград и Минск за доставката на машините бяха обявени през април. Това стана при посещението на сръбския военен министър Александър Вулин.

Миналата година Сърбия получи от Русия 6 изтребителя МиГ-29. Сделката бе обявена седмица преди президентските избори през май 2017 г. Те бяха спечелени от Александър Вучич, който е приятелски настроен към Русия и неведнъж е заявявал, че Белград няма да наложи санкции срещу Москва. Самолетите пристигнаха в Сърбия през октомври.