Американският президент Доналд Тръмп заяви, че лошите отношения между Вашингтон и Москва се дължат на "лова на вещици", извършван според него от ФБР, разследващо руската намеса в президентските избори през 2016 г., предадоха световните агенции.

"Нашите отношения с Русия НИКОГА не са били толкова лоши заради години на безразсъдство и глупост от страна на САЩ и сега заради спретнатия лов на вещици", написа той в туитър.

 

 

Този коментар идва преди неговата среща на върха днес с руския президент Владимир Путин в Хелзинки.

В друг туит Тръмп разкритикува предшественика си Барак Обама, че е бил информиран от американските специални служби за възможността за руска намеса в изборите, но не е предприел никакви ответни мерки, защото бил уверен в победата на кандидатката на Демократическата партия Хилъри Клинтън:

"Обама смяташе, че лъжкинята Хилъри Клинтън ще спечели изборите, така че когато бе информиран от ФБР за руската намеса, той каза, че това не може да се случи, че не е нещо страшно и не направи нищо по въпроса. Когато аз спечелих, стана нещо страшно и дойде спретнатият лов на вещици, поведен от Питър Стрък." (Питър Стрък е бивш шеф на отдела за контрашпионаж във ФБР и е разследвал злоупотребата на Хилъри Клинтън със служебния й сървър - б.р.)

 

 

Президентът на САЩ коментира и срещата на върха на НАТО в Брюксел.

"Получих много обаждания от лидери на страни от НАТО, които ми благодариха, че съм ги обединил и съм ги накарал да се фокусират върху финансовите задължения - и сегашни, и бъдещи. Имахме наистина страхотна среща, която бе некоректно отразена от повечето медии. НАТО сега е силна и богата!", гласи туитът по въпроса.

 

 

В същото време Тръмп изтъкна, че "Брекзит" е комплексен въпрос. Така му казала британската кралица Елизабет II. Американският лидер даде интервю, излъчено тази сутрин в телевизионното шоу "Добро утро, Великобритания" по телевизия Ай Ти Ви.

Този коментар е необичаен, защото повечето лидери не обсъждат техните частни разговори с кралицата, отбелязва АП.