Най-тежката присъда, предвидена в българското законодателство - доживотен затвор без право на замяна, постанови 21-ви състав на СГС за руснака Герман Костин. В дело, продължило около 2 години, което той опитваше да шиканира по всякакъв начин, бившият руски командос отговаряше за убийството на Никита Плотников, открит  в куфар във водоем край Долни Пасарел през март 2015 г.

Самото убийство е станало в периода от 8 февруари, до 23 ч на 9 февруари 2015 г. Преди трупа на Никита край Приморско пък бяха открити останки от майка му Анна Леонтиева. Тъй като от нея няма почти нищо, прокуратурата не претендира друго убийство от страна на Костин, нещо че той доказано е бил в същия район заедон с майката и сина. 

"Този процес се превърна в личен спор между г-н Костин и председателя на състава" - изказа се след присъдата адвокат Капка Гиргинова.

Тя заяви, че безпрецедентно на клиента й не са предявени всички материали по делото с превод, което не се е случвало при толкова много чужденци, осъдени в България. И заяви, че ще обжалва пред по-горната инстанция.

В половинчасова пледоария прокурор Русалина Михайлова от Софийската градска прокуратура (СГП) поиска най-тежката присъда за зверското убийство на 6-годишния тогава Никита.

Днес пред състав на Софийския градски съд (СГС) държавното обвинение изреди стройна верига от косвени доказателства, които показват, че Анна и момченцето са изчезнали  без никаква подготовка и без причина на 8 февруари 2015 г., макар че вече са се установили да живеят  в София под наем. На  детето са били платени таксите за училище, за тенис и др. за предстоящите месеци - което рязко контрастира със защитната теза, че тя е зарязала Костин изненадващо, взимайки детето и тръгвайки с неизвестно лице.

След като в този ден по обяд са били на рехабилитация заради ахилесовото сухожилие на малкия, после са отишли у дома на Герман Костин на ул. "Яна Язова" в столицата. Анна пристига през 2014 г. с него у нас от Северен Кипър, където вече се е развела с бащата на детето си. Двамата с Никита не са имали нито един друг близък в България, контактували са само с Костин, който е бил единственият им доверен човек в България.

Същия ден - на 8 февруари 2015 г., той им предлага да ги "разходи" до морето със своя фолксваген. 

Месец по-късно край река Ропотамо туристи намират част от крак и бедрена кост от Анна. Дивите животни са изяли всичко друго. Доказано е обаче, че телефонът на Герман Костин е бил на същото място същия ден. Както и че по женска самобръсначка "Жилет Винъс" у дома на руснака има ДНК от същата жена.

Прибира се от Приморско същата вечер. На следващия ден той отива да огледа района на село Долни Пасарел между ВЕЦ Пасарел и ВЕЦ Кокаляне. Било е студено, той преминал по въжен мост до мястото, което си харесал. 

Вечерта на 9 февруари - около 23 ч. всичко приключва с това, че Костин се прибира у дома си и активира алармата, която е деактивирал няколко часа по-рано. В същите часова според обвинението е доказано негово движение до водоема край Пасарел, който вече е "проучил".

Тялото на малкия Никита е било натикано в зелен куфар "Самсонайт", който е принадлежал на майка му, и е увит в кърпа, която после и тренорът му по плуване разпознава като неговата.

Аутопсията после показва, че детенцето е удушено, докато с една ръка е затискано гърлото му, а с другата са запушвани ноздрите му със "средно твърд" предмет, какъвто е човешката ръка.

Освен това детето има охлузване на челото от удар с тъп предмет.

Мотивът е бил в това, че семейстото на Ана Леонтиева се е доверило на Костин - той да инвестира парите им в Кипър, а после, вече разделена с мъжа си, тя и детето да тръгнат с него за България. През цялото време Анна и бившият й съпруг (който днес присъства в съдебната зала като частен обвинител) не са имали никакви документи за инвестициите си - всичко са давали на доверие на Костин, като са превеждали суми на жена му - българка.

"Всичко изглежда прекрасно, докато Аня започва да проявява очевиден интерес към направените в Кипър инвестиции", описа днес адвокатката на бащата на Никита - Вадим Плотников.

Самият Костин е в съдебната зала на носилка, след като декларира, че от 28 юни е обявил гладна стачка. Той твърди, че е нарушено правото му на защита, след като непрекъснато иска прегледи и различни протоколи от общо 43-те тома по делото в превод на руски.

Той поиска и отвод на председателя на състава Атнас Атанасов, поиска разследване за целия съдебен състав, който се държал с него "злонамерено и нагло", и нарече 5-членния състав "нечестен, ангажиран и некомпетентен".

Адвокатката на Герман Костин нарече обвиненита срещу него "общи приказки" и каза, че не разбирала обвинителиня акт и какво се опитва да им каже прокурорът. Адвокат Гиргинова каза, че прокуратурата дори не е описала къде е убито детето.

В близо 3-часовата си пледоария Гиргинова акцентира най-много върху това, че при експертизите не е отчетена промяната в температурата на водите на водоема над София. Тя би променила датирането на смъртта - и както тя каза - може да се окаже, че детето е убито, когато клиентът й вече е бил в чужбина.