Част от храните на пазара, облеклото и обувките са поевтинели с малко през юни в сравнение с месец май, но режийните разноски са се повишили. Това показват месечните данни на Националния статистически институт за юни месец, публикувани днес. 

Инфлацията в България за месец юни е 0.1%, а спрямо година по-рано - 3.2%, показват обобщените данни.

Данни на НСИ за инфлацията по месеци в периода юни 2017 - юни 2018 г. 

Спрямо май храните и безалкохолните напитки са поевтинели общо с 0.6%. По-ниска е и цената на алкохол и цигари със съвсем малко - 0.1%. При дрехите и обувките спадът в цените е около 0.8%. Въпреки това режийните разноски са нараснали за месец с 0.2%. Това вероятно се дължи на ръста в цената на транспортните услуги, който е съществен - с 2.2 на сто.

Съществен ръст на цените се наблюдава и при горивата - при дизела той е 3.7%, при най-масовия бензин А95Н - с 3.6%, на А98Н - с 2.5%.

Въпрекси общите данни сред определени храни обаче също има поскъпване. Най-осезаемо е то при хляба - с 1.2%, изварата - с 2.5%, млечните масла - с 1.5%, минералната вода - с 1.5%, плодовите сокове - с 1.5%.

Поевтиняване се наблюдава при каймата, захарта и бирата - съответно с по с 1.3%, 2.2% и с 2.9% при пивото, където процентът на намаляване на цената е най-голям.

По-скъпи в сравнение с май са цените на хотелите и в ресторантите - с 1.5%. За разлика от този тип услуги поевтиняване има при колите втора употреба с 2.3%  и с 1.5% - при телевизорите.