Великобритания ще разкрие нов модел изтребител в края на седмицата, съобщават световните агенции. Проектът, за който Лондон ще отдели 2.65 милиарда долара държавно финансиране до 2025 г., носи името Tempest (Буря). Очаква се той да влезе в употреба през 2035 г.

Новината ще бъде обявено от министъра на отбраната Гевин Уилямсън, а сред основните цел на разработката е Великобритания да покаже, че може да бъде първостепенен военен фактор и след "Брекзит", коментират световните медии.

Проектът ще бъде представен на международното изложение във Фарнбъро в понеделник, съобщава "Блумбърг", като се позовава на свои източници. За момента в разработването му участват компаниите "Би Ей И Системс" (BAE Systems), "Ролс Ройс" (Rolls Royce Holdings), "Ем Би Ди Ей" (MBDA UK) и англо-италианската компания "Леонардо" (Leonardo SpA) съвместно с експерти от кралските военновъздушни сили в изпълнение на стратегията за равитие на военновъздушните технологии на Лондон.

"Великобритания след "Брекзит" ще остане световен лидер в отбранителната индустрия", гласи подготвяното изявление на Уилямсън, цитирано от "Блумбърг". "Днес показваме, че сме решени да запазим лидерството си."

Разработваният от британски компании изтребител цели да замести остаряващия Eurofighter Typhoon. Очаква се проектът да създаде поне 18 000 работни места във Великобритания.

Лондон в момента търси чуждестранни партньори за проекта, пише още "Блумбърг". Сред потенциалните участници в разработката са Швеция, където компанията "Сааб" разработва самолетите "Грипен", Япония или други азиатски държави, където търсенето на изтребители се увеличава заради увеличаването на въоръжението в Китай и Индия.