Бившият говорител на Министерство на външните работи, сега член на Съвета за електронни медии, Бетина Жотева осъди журналиста и депутат от левицата Александър Симов. Жотева бе завела дело срещу него за обиди по неин адрес. 

Както Клуб Z писа, магистратите бяха изправени пред интересен казус. Трябваше да установят дали Сашо Симов е... Сашо Симов. И по-точно той ли е писал обидни според Жотева материали по неин адрес не само в редица онлайн издания, но и в собствения му фейсбук профил.

Адвокатите на народния избраник твърдяха, че материалите във фейсбук са писани от лице, представящо се за народния избраник. Според тях искът бе недопустим, защото не може да се докаже, че автор на изброените материали по адрес на Жотева е именно лицето Александър Симов. Те признаваха авторство върху изказванията му от парламентарната трибуна и собствения му блог, а препубликуването им било решение на издателите на медии.

"Това, че изказванията му, които изразявали неговата и обществената позиция по въпроса, са намерили отзвук, се дължи на припознаването на част от обществеността на това мнение", бе защитната теза на адвокатите на депутата.

За развръзката по делото съобщи самата Жотева в профила си в социалната мрежа. 

"Осъдих Александър Симов! Осъдих народния представител от БСП за клевета, обида, уронване на престижа и доброто ми име! Рицарят на свободата на думите се отказа от своите. Адвокатите му пледираха, че нищо което е написал не е негово!!! Друг бил", написа тя. 

И цитира част от съдебното решение:

"Изказванията на ответника не отразяват обективно фактите, свързани с поведението на ищцата. От изказванията на С. е видно, че целта му е не да бъде огласена обществена информация, важна за обществото, а привличане на вниманието на аудиторията чрез опозоряване личността на ищеца, предизвикване на скандал. Всички изрази, използвани от ответника, съдържат негативно мнение за ищеца, изразено чрез употребата на крайно непристойни изрази. В случая ответникът в качеството си на народен представител от трибуната на Народното събрание не е спазил и предвидените в Правилника за дейността на народното събрание норми на етично парламентарно поведение."

Пред Клуб Z Симов коментира, че ще обжалва решението на първата инстанция. 

"Нека не бърза да се радва, има още две инстанции. Смятам, че съдът ще вземе правилното решение", заяви депутатът.

Поводът

Поводът за заведното дело датира от лятото на 2017 г., когато Жотева влезе в пререкание с журналиста Къдринка Къдринова. Тогава се решаваше съдбата на "Радио България". По време на заседание на комисията по медии и култура в парламента, в което Жотева участваше в качеството й на член на медийния регулатор, двете размениха реплики, провокирани от въпроса на Къдринова провеждала ли е тя от името на външния министър Екатерина Захариева разговори с посланици в полза на решението за закриване чуждоезичната програма на радиото."Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига. Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става", реагира Жотева. Малко по-късно тя се извини за реакцията си като я определи като груба, несправедлива и прекалена. Но междувременно срещу нея вече се бе отприщила вълна от недоволство, като един от най-шумните по темата бе Симов.

Вследствие Жотева предяви иск за претърпени неимуществени вреди на обща стойност 23 000 лева. Видимо от публикуваното от Жотева съдебно решение, магистратите са постановили, че Симов трябва да изплати 7000 лева  без лихвите от 2017 г. досега като "обезщетение за претърпени неимуществени вреди от непозволено увреждане, извършено от ответника в периода 06.07.2017 г. – 04.11.2017 г.".