Нападението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия може да е работа на ГРУ - Главното разузнавателно управление.

Това пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на британски и американски източници, запознати с разследването по случая.

ГРУ, което днес вече се нарича Главно управление на генералния щаб (ГУГЩ), е същата руска военно-разузнавателна служба, която САЩ обвиняват в намеса в президентските избори през 2016 г. В акциите участват бивши и сегашни негови агенти.

Аналитици и правителствени чиновници в САЩ твърдят, че ГРУ служи като тайна ударна сила на Кремъл в конфликти по целия свят. То е свързано с хибридната война, водена в Украйна, а също така с анексията на Крим през 2014 г. Негови агенти са участвали в превземането на градове в Сирия от името на силите на Башар Асад.

В по-спокойни региони сътрудници на ГРУ се обвиняват в създаване на политически сътресения, мобилизиране на славянски националисти и финансиране на протести с цел предотвратяване на промяната на името на Македония, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Според изданието отравянето на Сергей и Юлия Скрипал е друг вид специална операция, чиито корени са в традициите на руското и съветското разузнаване към предателите. Властите в Лондон са все по-близо до установяването на самоличностите на извършителите на операцията. Британските следователи не изключват също така отговорност за инцидента в Солсбъри на 4 март да носи и друга руска разузнавателна служба или едно от частните й подразделения.