Ако бях журналистка, бих попитала президента на САЩ Доналд Тръмп кои са приятелите му. Това заяви върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод коментарите на Тръмп, че Европейският съюз е враг.

"За нас е много ясно кои са нашите приятели и САЩ със сигурност са сред тях. Многократно съм казвала, че промяната във властта не променя приятелството между държавите и народите. За нас със сигурност САЩ са близък приятел и партньор. Така и ще остане", добави Могерини.

"Имаме и други приятели - Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия, държавите от Латинска Америка и Африка. Надявам се управлението в САЩ също да има ясна представа за своите приятели", коментира тя.

Могерини заяви, че сред приоритетите на днешния съвет по външни работи на ЕС са ситуацията в Либия, от където идват голяма част от мигрантите през Средиземно море, партньорството със страните от Западните Балкани и ядреното разоръжаване на Северна Корея.

Външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан допълни, че сред темите на срещата ще бъде и ядреното споразумение с Иран, от което САЩ се оттеглеха преди месеци, но ЕС остава твърдо решен да спази ангажиментите си.