В продължение на месеци държавният глава на САЩ Доналд Тръмп работи усилено срещу ЕС, за да се стигне до сюблимния момент, в който определи Общността като враг. Белият дом вече не е съюзник на Европа.

Това заяви в интервю за вестник "Вестдойче алгемайне цайтунг" германският външен министър Хайко Маас, предаде агенция Фокус.

"Изявлението на президента на САЩ, за съжаление, показва още веднъж колко голям е станал политическият Атлантик, откакто Доналд Тръмп е на власт", изтъква Маас.

Вчера Тръмп заяви в интервю за телевизия Си Би Ес, че гледа на ЕС като на враг заради търговската му политика.

"Ние вече не можем да разчитаме на Белия дом. За да бъде запазено партньорството с Вашингтон, САЩ трябва да се променят. Европа на свой ред не трябва да допуска разединение, а тъкмо обратното – да се стреми към все по-тясно сътрудничество между отделните страни-членки на ЕС – напук на острите и абсурдни вербални атаки на Тръмп в туитър", отбелязва дипломат номер 1 на Берлин.

Упрек срещу Тръмп отправи и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В туитър той написа, че Тръмп разпространява фалшива новина, наричайки Европа враг на САЩ. И призова настоятелно срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки днес да защити световния ред.

 

По-късно днес говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира въпроса за приятелите и враговете на ЕС и САЩ с реплика на Антигона от едноименната трагедия на Софокъл: 

"Родена бях да има м приятели, не врагове".