"САЩ ще конкурират Германия и тръбопровода "Северен поток-2", заяви днес американският президент Доналд Тръмп след срещата си със своя руски колега Владимир Путин.

Двамата лидери имаха първата официална среща помежду си в Хелзинки.

Думите на Тръмп бяха в отговор на въпроса на руски журналист дали идеята му САЩ да снабдяват европейски страни със свой втечнен природен газ ще ги направят по-малко зависими от Москва.

"Не знам дали решението за изграждане на тръбопровода е полезно или не за Германия, но то си е нейно. Ще конкурираме тръбопроводите с продажбата на втечнен природен газ. Обсъдих въпроса с Ангела Меркел с доста твърд тон. Имаме много източници в САЩ. Сега сме съвсем друга страна в сравение с това, което беше преди. Ще бъдем много силни конкуренти", увери Тръмп.

Путин пък смята, че като най-голямата нефтогазова държава Русия би могла да работи по регулирането на международните цени на петрола.

"Не сме заинтересовани нито от прекаленото падане на цените, нито от прекалено високите цени. Иаме за какво да поговорим", каза руският президент.

Той допълни, че Тръмп е бил обезпокоен от възможното спиране на транзита на газ през Украйна.

"Уверих, че Русия е готова да запази този транзит и да продължи договора в случай на решение на спора между страните в Стокхолмския арбитражен съд", каза Путин.

Той имаше предвид спора между "Нафтогаз Украйна" и "Газпром“.

Преди да се оттеглят на разговори на четири очи, двамата президенти говориха за кратко пред журналисти.

"Ние сме две велики ядрени сили. Притежаваме 90 на сто от световния ядрен арсенал и това не е добре, - заяви Тръмп. -  Имаме да говорим за доста добри неща. Имаме дискусии за търговията, военните въпроси, ядрената политика, Китай, общия ни приятел Си Цзинпин."

Той допълни, че, за съжаление, през последните две години отношенията между Русия и САЩ не са били много добри. Но по думите му има възможност те да станат изключително добри.

 

 

Тръмп благодари на Путин за прекрасното според него световно първенство по футбол, което според американския президент е било от най-добрите. Самият той гледал полуфиналите и финала. И трите мача били страхотни.

"Дойде време да поговорим подробно за двустранните ни отношения и за няколко болни световни теми - достатъчно болезнени, за да им обърнем внимание", каза Путин.

Той изтъкна, че му е много приятно да се срещне с американския си колега на гостоприемната финландска земя.

Путин се вози в Хелзинки с колата "Кортеж", направена специално за него.

След това журналистите бяха принудени да напуснат залата. И започнаха преговорите между двамата президенти.

Срещата закъсня с близо час. Тръмп дойде по-рано и имаше работна закуска с финландския президент Саули Нинистьо. А самолетът на Путин се приземи в часа, в който бе планирано началото на срещата. А от летището Путин продължи с колата "Кортеж" руско производство, направена специално за него.

Колата на Тръмп

По същото време в Хелзинки разговарят руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Това е първата им лична среща.

 

Срещата на четири очи между президентите продължи над два часа. А бе предвидено тя да трае само час и половина. Тръмп я нарече "много добро начало".

След това разговорите преминаха във формат "работна закуска". И авършиха с пресконференция. Всичко това отне общо 4 часа, както бе и по план.

Тръмп на няколко пъти отправи комплименти към Путин. Американският президент бе попитан защо е нарекъл колегата си съперник.

"Имах предвид добър съперник. И това е комплимент", отговори той.

Тръмп за пореден път заяви, че "двустранните отношения ни никога не са илри толкова лоши, колкото през последните две години". Но той е убеден, че нещата са се промениха преди 4 часа, т.е. с началото на срещата му с Путин.

"Няма нищо по-лесно от това да се откажеш от срещата и разговорите. Но това няма да даде резултати. Не мога да послушам демократите, които искат само да пречат. По-скоро ще поема политически риск, за да спася мира, вместо да рискувам с него. На първо място, мисля кое е най-добро за Америка и нейния народ", каза господарят на Белия дом.

Голяма част от пресконференцията премина във въпроси и отговори за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., завършили с победа на Тръмп над кандидатката на демократите Хилъри Клинтън.

"Не е имало никакъв сговор с Москва. Причина за победата ми е блестящата предизборна кампания", каза американският президент.

Путин допълни, че всички обвинения са рухнали в американския съд. Самият той обаче искал Тръмп да спечели, защото постоянно е говорил по време на кампанията си за нормализиране на отношенията с Русия.

Руксият президент предложи пред всички на американския си колега спецпрокурорът Робърт Мълър, разследващ руската следа, да поиска разпит на руски граждани в рамките на взаимната помощ по криминални дела.

Същевременно Путин призна, че между него и Тръмп има разногласия по редица въпроси. И изтъкна, че президентът на САЩ смята анексирането на Крим за незаконно. Докато за Москва този въпрос е закрит, тъй като там е организиран референдум по стандартите на ООН.

Днес Русия и САЩ се сблъскват с нови предизвикателства, смята Путин. Сред тях е балансирането на механизмите на международната сигурност и разпространението на заплахите от тероризъм. Според руския лидер двете страни могат да се справят с тези проблеми, като обединят усилията си.

"Като най-големите ядрени държави носим специално отговорност за ядрената сигурност. Важен е диалогът по стратегическата стабилност и неразпространението на оръжията зда масово унищожаване. Предодахме на американските колеги списък с предложения по тази тема", каза Путин.

И изтъкна, че там става дума и за противоракетния щит на САЩ, и за ликвидирането на ракетите със среден обсег, и за темата за разполагане на оръжие в Космоса.

Спецслужбите на Москва и Вашингтон работят успешно. Последен пример е сътрудничеството на завършилото вчера Световно първенство по футбол в Русия. Путин припомнил на Тръмп предложението да бъде създадена отново работна група по антитерора.

Според Путин установяването на мир в Сирия може да стане образец на съвместната работа на двете страни. Русия и САЩ могат да поемат лидерството по този въпрос и да помогнат за връщането на бежанците по родните им места.

След разгрома на терористите в Югозападна Сирия ситуацията на Голанските възвишения трябва да бъде приведена в съответствие с решението от 1974 г. за раздалечаване на войските на Израел и Сирия. Това ще гарантира и сигурността на Израел, каза Путин.

Той направи комплимент на Тръмп, като заяви, че американският президент има немалка заслуга да успокояването на ситуацията на Корейския полуостров.

Колкото до Минските споразумения за Украйна, САЩ биха могли да настояват за спазването им и да настройват към това ръководството в Киев, смята руският държавен глава.

В сферата на икономиката двамата лидери договорили създаването на група на високо равнище, която да обедини "капитаните" на бизнеса от двете страни. Те най-добре знаят какво трябва да се направи.

"Ако трябва да решим проблемите пред света, трябва да намерим начини за съгрудничество и допирни точки", смята Тръмп.

Той изктъкна, че и Русия, и САЩ страдат от "ужасните атентати" на радикални ислямисти. Двете страни се договорили да продължат сътрудничеството между службите за сигурност. Тръмп припомни, как преди време САЩ предупредили руснаците за готвен атентат в Санкт Петербург. Той бил предотвратен, а терористите - арестувани.

Двустранното струдничество може потеницално да спаси живота на стотици хиляди хора в Сирияу добави той.

Тръмп направо заявил, че САЩ няма да позволят на Иран да се възползва от американската кампания срещу "Ислямска държава" и да се опитва да налага влиянието си в Близкия изток.

В края на пресконференцията Путин подари на Тръмп топка за спомен от завършилото вчера Световно първенство по футбол.

Преди началото на пресконференцията пък охраната изхвърли журналист, предаде ТАСС.

Той държеше плакат с надписа "Договор за забрана на ядреното оръжие". Големината му бе колкото на лист хартия.

Охраната първо привика журналиста и му обясни, че е забранено на пресконференцията да се внасят плакати. След това му нареди да напусне залата. Той не се подчини и бе изведен.

Инцидентът не забави пресконференцията.