Законопроектът за драстично увеличение на акциза върху т.нар. бездимни цигари, внесен от Менда Стоянова и още депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", ше бъде дискутиран днес от една от комисиите в парламента - тази за наблюдение на приходните агенции и за борба със сивата икономика и контрабандата. 

Депутатите от въпросния парламентарен орган, чийто председател е представителят на "патриотите" Емил Димитров - Ревизоро, неясно защо ще разискват законопроекта при закрити врата - тоест заседанието е закрито за медии. Това обстоятелство е обявено в сайта на Народното събрание. Не се разбира обаче каква е причината дискусията по законопроекта на първо четене да не е публична. 

В Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който има статут на закон, е записано кои заседания на комисии са публични и кои се провеждат при закрити врати. Вторият случай обхваща работата на комисии, които боравят предимно с класифицирана информация - например тази за контрол на специалните разузнавателни средства и за контрол на службите за сигурност. Ето и пълния текст от правилника: 

Чл. 31. (1) Заседанията на постоянните комисии са открити. По решение на комисията заседанието ѝ се излъчва в реално време в интернет чрез интернет страницата на Народното събрание.
(2) Комисиите могат да решат отделни заседания да бъдат закрити.
(3) Заседанията на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения са закрити. По решение на тази комисия отделни заседания могат да бъдат открити.
(4) По изключение постоянните комисии могат да провеждат открити заседания извън столицата.

Във вътрешния правилник на самата комисия за наблюдение на приходните агенции също пише, че заседанията й са открити за медии, освен по изключение, когато трябва да се вземе изрично решение на самата комисия. Кога е взето подобно решение обаче също не е ясно - това би трябвало да става с гласуване от депутатите, които членуват в нея.

Според парламентарната практика опцията за закриване на заседание на комисия, която по принцип заседава публично, е дадена предимно за случаи, в които има изслушвания на длъжностни лица или е поискана информация от институции, която носи гриф за секретност (според Закона за защита на класифицираната информация или според правилата за защита на банкова и търговска тайна - б.р.) В дневния ред на заседанието на комисията, свикана от Емил Димитров-Ревизоро днес, няма данни случаят да е такъв - обявено е само разглеждане на законопроекта за новия акциз на първо четене и точка "разни". А дискусиите по законопроекти по традиция са винаги публични. 

Емил Димитров - Ревизоро вчера не бе открит за коментар. 

Предложенията за драстичен скок на акциза на бездимните цигари, при това от октомври на текущата година, бе внесен от Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ и "Обединените патриоти" в края на юни. И предизвика остра реакция. Идеята в проекта е акцизът върху тютюневите стикове, които не горят, да се изравни с този на обикновените цигари. А мотивът - да се събират повече приходи в бюджета, защото заради навлизането на пазара у нас на устройствата IQOS (това е единствения вид бездимно пушене, допуснато на пазара в България до момента - б.р.)

Срещу законопроекта се обявиха от ВМРО, както и експерти и неправителствени организации, имаше и обвинения в откровен лобизъм заради предложенията. Стигна се дотам премиерът Бойко Борисов - по време на посещение в чужбина, да "препоръча" на депутатите от ГЕРБ да оттеглят проекта. Именно заради обвиненията в лобизъм в полза на производителите на обикновени цигари.

Ден по-късно обаче председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и представителите на "Обединени патриоти" съобщиха, че след разговори са се споразумели проектът да не се оттегля, а между двете четения да се направят промени, с които скокът на акциза за бездимните цигари да стане постепенно.

Засега идеята на вносителите е налогът на цигарите без дим да е 40 на сто от този на кутия цигари, а след това да се увеличи до 50 на сто. Комисията по бюджет и финанси вече одобри предложенията на Менда Стоянова и компания. Оказа се, че е пристигнало и становище на Министерството на финасите, което напълно подкрепя идеята, а мотивите защо са съвсем същите като мотивите на внесения от депутатите проект.
 
 
Ведомството на Владислав Горанов е "за" и другото нововъведение в Закона за акцизите и данъчните складове, за което покрай историята с цигарите без дим не се говори - а именно бирата в опаковки над 5 литра да бъде задължително облепена с бандерол. Според министерството това щяло да допринесе за контрола над продажбите и пласирането на бира.