Първият британски космодрум може да се появи още през 2020 година на отдалечен полуостров на северното крайбрежие на Шотландия, съобщи днес Би Би Си. 

Полуостров Амхойн в шотландското графство Съдърланд е избран като най-подходящото място за изстрелване на малки сателити в полярна орбита, които се очаква да бъдат използвани основно за наблюдение на земната повърхност и извършване на други задачи по събиране на данни. 

Британската космическа агенция (UKSA) първоначално отпуска 2,5 млн. бр. лири (3,3 млн. долара) за строителството на обекта на шотландската компания Ейч Ай И (Highlands and Islands Enterprise - HIE). Неин основен партньор ще бъде американският концерн Локхийд Мартин (Lockheed Martin), който ще получи грант от британското правителство от 23,5 млн. бр. лири (31 млн. долара). Лондон ще отпусне за проекта общо 33,5 млн. бр. лири (44,3 млн. долара). 

Космодрумът на слабонаселения полуостров ще бъде първият на територията на Великобритания, отбелязва ТАСС. 

Великобритания ще инвестира 2 млрд. бр. лири (2,7 млрд. долара) до 2025 година в разработване на изтребител, който ще се казва "Темпист" и ще може да се използва както управляван от пилот, така и като дрон. Това съобщи днес британското правителство, цитирано от Ройтерс, представяйки модел на самолета в реален размер. 

Великобритания, която засега е изключена от френско-германската програма за изтребители, започната през юли 2017 година, остава отворена за партньорство с други страни по проекта, който има за цел да пусне новата машина в експлоатация през 2035 година, посочи министърът на отбраната Гавин Уилямсън. 

Новините бяха обявени на фона на започналото днес във Фарнбъро, край Лондон, авиокосмическо изложение, което ще продължи до 22 юли. 

На форума американската корпорация Боинг (Boeing) сключи договор с катарската Катар еъруейз (Qatar Airways) за доставка на пет самолета Боинг 777Еф (Boeing 777F), информира ТАСС. Каталожната цена на сделката е 1,7 млрд. долара. 

(БТА)