Влизането на България в еврозоната е надграждащ мониторинг от страна на ЕС върху България. Това заяви пред бТВ Христо Иванов, един от съпредседателите на "Демократична България". Той обаче все пак изтъкна, че новината, че тръгваме към еврозоната е добра.

"Пътят към еврозоната е към пространство с условия за повече благосъстояние. Който е там ще бъде пълноправен член на ЕС. Това, че България потегли към еврозоната е изключително добра новина", каза Иванов.

Но посочи, че специално за нас е бил създаден "един по-дълъг коридор", което "също е добра новина". Иванов призна, че е имал притеснения, че много институции в ЕС са започнали да гледат на България като изгубена кауза. Според него проблемът е недоверието към нашите институции.

"Недоверие към нашите институции. Това е тема, която минава като лайтмотив през всички доклади. Това е нещо като втори мониторинг, надграждащ мониторинг", каза Иванов.

Според него България е трябвало да изпълни критериите за върховенство на закона, функционираща демокрация и пазарно стопанство още при започване на преговорите с ЕС. Съюзът обаче си е "затворил едното око" и е започнал преговори, въпреки че не отговаряме на критериите.

"Затвориха си второто око и ни пуснаха на кредит, създавайки за нас механизма за наблюдение и сътрудничество. Единадесет години по-късно не сме решили централните проблеми. Стъпки има, прогрес няма, няма краен резултат. Минали сме две бариери, без да си свършим домашното. Сега чукаме на третата врата. Те ни казват - не, преди да влезете в еврозоната трябва да влезете в банковия съюз", каза Иванов.

Той припомни, че първоначално правителството е било против влизането в банковия съюз.

"Няма никакво съмнение, че мнозинството от българските граждани искат повече европейски надзор в различни области. Обществото не вярва на българската политическа класа, регулатори, съдебна власт, БНБ. Социлогията е преизобилна. Вярва на европейските институции. Радостен съм, че беше преодоляна съпротивата на управляващите", каза Иванов.

Той припомни, че в документите за еврозоната изрично е споменато правосъдието.

"Влизаме в специален надзор. Време е тези реформи да почнем сериозно да ги правим. Страната се тресе от кризи. Общото е, че българската демокрация е болна от тотална липса на доверие на гражданите към държавата", каза още Иванов.

И определи процесът на влизането в еврозоната като "последен звънец" от ЕС към България.