Проблемът с реакцията срещу евтаназията на домашни животни в Ямболско и Странджа е заради недостатъчно доверие в институциите. Това обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев след първото заседание на специално формирания щаб за реакция и следене на ситуацията. Той бе създаден със заповед на премиера Бойко Борисов и освен Радев в него участват земеделският министър Румен Порожанов, директорът на БАБХ Дамян Илиев, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и др. 

Вътрешният министър призна, че е имало грешна комуникация с хората и изобщо нямало да има проблем, ако на стопаните е било обяснено какви са рисковете, какво следва да се направи и как ще бъдат обезщетени.

Три са мерките, които ще се вземат спешно, реши днес оперативният щаб.

Първата мярка е в 10-километровата зона, при местата, където има зараза в Странджа, да се отменят обществени прояви с голямо струпване на хора. В това число са всякакви местни пазари, събори, тържества и т.н. По думите на министър Радев пред бТВ заразата в момента може да се разпространява и обувките на хората, ако се движат там, където има заразени животни.

Втората мярка е масови проверки на всички превозни следства по южната ни граница за пренос на храни. Според Валентин Радев хората ще усетят тази мярка още днес, а заловеното месо ще бъде изземвано и горено или заравяно. 

В изпълнението на третата мярка ще се включат Министерството на регионалното развитие и агенция "Пътна инфраструктура", които да почистват всекидневно местата в 10-километровата зона преди граничен контрол, като от щаба не уточниха за кои места става дума.

От БАБХ пък съобщиха, че вече по сметките на регистрираните земеделски пороизводители са преведени общо около 305 000 лв. за обезщетения. Минималната сума за едно животно е 190 лв. До момента от около 30 000 овце, които се отглеждат в регион, 4000 са убитите. Изследват се още 600 проби от животни. 

По-рано и президентът Румен Радев излезе с позиция по случая със справянето със ситуацията с чумата в Странджа и попита властта дали това ще е единствената мярка и в бъдеще - масово изтребление на животни.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък заяви във Велико Търново, че за успокоение на хората е трябвало дори да бъде свикано извънредно заседание на Народното събрание или поне на ресорните му комисии, където да бъдат изслушани отговорните институции, а гражданите да получат прозрачност. По-късно от пресцентъра на парламента съобщиха, че председателката му Цвета Караянчева е свикала спешен председателски съвет за вторник сутринта - няколко часа след критиката на Йотова.

 
Във вторник от БАБХ ще представят отново информация за развитие на ситуацията, съобщиха оттам.