Следва подборка от знаковите цитати от съвместната пресконференция на президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин след срещата им във финландската столица Хелзинки днес:

Тръмп: "Даже по време на напрегнатия период на Студената война, когато светът беше много по-различен, отколкото е сега, САЩ и Русия бяха в състояние да поддържат стабилен диалог. Но нашите отношения никога не се били по-лоши, отколкото са в момента. Това се промени преди около четири часа, убеден съм в това".

Путин: "Като цяло съм доволен от нашата пълномащабна среща. Поговорихме добре с президента Тръмп и се надявам, че започнахме да се разбираме по-добре...Няма обективни причини за двустранното напрежение. Студената война свърши отдавна, острото идеологическо противопоставяне остана в далечното минало".

 

 

Тръмп (за Путин): "Нарекох го съперник, съперник в добрия смисъл на думата. И смятам, че думата "съперник" в случая е комплимент".

Путин: "За всички е ясно, че двустранните отношения преминават през сложен етап. Но тези пречки, сегашното напрежение, напрегнатата атмосфера, по същество нямат основателна причина...Преговорите с президента на САЩ, господин Доналд Тръмп преминаха в откровена и делова атмосфера. Смятам ги за много успешни и полезни".

Тръмп: "Добро начало, много добро начало за всички".

Путин в коментар за подозираната руска намеса в американските избори заяви, че американският финансист и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос " се бърка навсякъде". "Това какво е? Позиция на американската държава? Не, това е позиция на частно лице", каза той.

Тръмп: "В рамките на днешната среща засегнах въпроса за намесата на Русия в нашите избори. Усетих, че най-добре е това съобщение да бъде предадено лично".

Тръмп каза, че няма причини да вярва, че Москва се е намесила чрез компютърно хакерство в изборите и че руският лидер "изключително твърдо и решително отрече такава намеса". Тръмп призна, че шефът на ЦРУ му е казал, че Русия е виновна, но че той не е убеден в това. 
Президентът нарече продължаващото разследване "бедствие" за САЩ и каза, че то е разделило Америка от Русия, влошавайки отношенията между двете страни.

Тръмп високо оцени предложението, направено от Путин, Русия да приеме служители на компетентните американски органи за разглеждане на твърденията за намеса на Москва в изборите. Това бе "невероятно предложение", каза той. Путин "предложи да приеме хората, които се занимават с това дело, и те, заедно с руските следователи, да работят заедно по случая с 12-те души", задочно обвинени в САЩ за компютърно хакерство срещу централата на Демократическата партия. 

Путин: "Президентът Тръмп засегна темата за така наречената руска намеса в президентските избори Трябва да повторя, че руската държава никога не се е намесвала и няма намерение да се намесва".

Тръмп: Гарантирането на сигурността на Израел е нещо, което ние с Путин много бихме искали да видим...Ако трябва да бъда честен, Русия ни помогна в определени аспекти.Военните ни се разбират. Възможно е дори да се разбират по-добре, отколкото нашите лидери в политиката".

Путин: "Позицията на президента Тръмп за Крим е известна и той се придържа към нея. Той говори за незаконността на присъединяването на Крим към Руската федерация. Ние, от друга гледна гочка, смятаме, че проведохме референдум в строго съответствие с международното право и Устава на ООН...За нас, за Руската федерация този въпрос е закрит".

Тръмп: "Дадох да се разбере, че Съединените щати няма да позволят на Иран да се възползва от нашата успешна кампания срещу Ислямска държава, която вече почти изкоренихме от района".

.