Американският президент Доналд Тръмп е подложен на унищожителна критика заради присъединяването му към позицията на Владимир Путин, че Русия не се е намесвала в президентските избори в САЩ през 2016 година.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл подкрепи заключението на американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., въпреки вчерашните изявления на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Републиканецът от Кентъки каза пред журналисти на Капитолия вчера:

"Руснаците не са ни приятели." Той добави, че е напълно съгласен с оценката на разузнавателните служби за руска намеса в изборите, но не отговори на въпроса дали е разочарован от изявленията на Тръмп.

Бившият вицепрезидент демократ Джо Байдън каза, че пресконференцията на Тръмп с Путин е под достойнството на президентския пост, предаде Асошиейтед прес. Думите на Тръмп не изразяват онова, което мислят американците, и това, което сме ние, подчерта Байдън, за когото се твърди, че обмисля да се кандидатира за Белия дом през 2020 г. Той прикани американците да "си кажат думата" и да покажат, че "ние вярваме в демокрацията, а не в диктатурата". 

„Нашият президент имаше шанса да се изправи срещу противник, който нападна - и продължава да атакува - нашата демокрация и нашите съюзници. Той можеше да се изправи срещу него в името американски интереси и ценности. Той избра да не прави така“, коментира Байдън.

Бившият вицепрезидент допълни, че Тръмп е избрал да прегърне Путин по време на конференцията.

Сенаторът републиканец Боб Коркър, председател на сенатската комисия по външните работи, заяви, че поведението на Тръмп на срещата с Путин "не е добър момент за нашата страна. Този ден беше много добър за президента Путин", добави той. Според Коркър няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ, посочва АП.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън изтъкна, че несъмнено Русия се е намесила в американските избори през 2016 г. и продължава да подкопава демокрацията в САЩ и по света.

"Президентът трябва да си даде сметка, че Русия не е наш съюзник. Тя остава враждебна към нашите основни ценности и идеали", продължи Райън.

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми осъди отношението на Тръмп към Путин на срещата в Хелзинки, съобщи АП. Коми написа в туитър, че Путин е застанал на чужда земя до Путин и е "отказал да подкрепи собствената си страна". АП цитира Коми, който в книгата си нарича Путин "лъжец и гангстер, способен да убива".

"Патриотите трябва да се изправят и да отхвърлят поведението на този президент", смята бившият шеф на ФБР.

Той стана отявлен критик на Тръмп, след като бе уволнен от него през май 2017 г. и в мемоарите си го нарече "морално негоден" да бъде президент. 

Директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс потвърди оценката на разузнавателната общност, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., предаде Асошиейтед прес. Коутс потвърди това след вчерашната обща пресконференция на президентите на Русия и САЩ в Хелзинки, на която Тръмп постави открито под съмнение този извод.

Коутс обясни, че ролята на американското разузнаване е да осигурява "най-добрата информация и оценки, основани на факти, на президента и на политиците", съобщи БТА. 

"Ние бяхме ясни в оценките си за руска намеса в изборите през 2016 г. и последвалите ги събития, за трайните усилия да бъде подкопана нашата демокрация. Ще продължим да даваме точна и обективна разузнавателна информация в подкрепа на националната ни сигурност", каза Дан Коутс. 

Бившият председател на Конгреса на САЩ Нют Гингрич, който винаги е подкрепял президента Доналд Тръмп, разкритикува неговото представяне на пресконференцията с руския президент Владимир Путин, заявявайки, че тя е „най-сериозната грешка в неговото президентство“, предава The Hill, цитиран от "Фокус". 

„Президентът трябва да изясни думите си в Хелзинки относно нашето разузнаване. Това е най-сериозната грешка в неговото президентство и тя трябва да се коригира незабавно“, заяви Нют Гингрич.

Коментарите му са реакция на оспорването от страна на Тръмп на твърдението на разузнавателната общност на САЩ, че Русия е извършвала намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г.

„Казват, че е Русия. Говорих с Путин, той казва, че не е тя“, заяви Тръмп. Той допълни, че не вижда причини защо Москва да е извършила това.  

 Бившият губернатор на американския щат Калифорния Арнолд Шварценегер заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се е държал като „фенче“ на руския държавен глава Владимир Путин по време на тяхната „смутителна“ пресконференция в Хелзинки, пише The Hill.

„Тръмп стоя като малък мокър макарон, като малко фенче. Питах се кога той ще пита за автограф“, коментира Шварценегер на профила си в социалната мрежа туитър. Той обвини Тръмп, че е атакувал разузнаването на САЩ и министерството на правосъдието, отказвайки да осъди руската намеса на президентските избори през 2016 година. „Ти си президент на САЩ. Не трябва да правиш така. Какъв ти е проблемът“, допълни той и зададе въпроса: „Какво се случи със силните думи и мощта на Роналд Рейгън, когато стоя там пред Берлинската стена и призоваваше Горбачов да я бутне?“

Британската преса също е крайно остра в коментарите си за поведението на Тръмп в Хелзинки, съобщава "Фокус".

Президентът на Русия Владимир Путин коментира слуховете за „филмчето с уринирането“, които тормозят президентството на Доналд Тръмп. Президентът на САЩ бе обвинен преди време, че в миналото е извършвал непристойни актове с проститутки в хотел в Москва, пише Daily Express.

Президентът на САЩ отрича обвиненията, които според него са „фалшиви новини“. И Путин отхвърли слуховете. По време на съвместната им пресконференция, последвала тяхната среща на четири очи в Хелзинки, Путин бе попитан дали има компромати срещу неговия американски колега.

„Дори не съм знаел, че той е бил в Москва, идвайки в нея. По време на събитие в Санкт Петербург пристигнаха 500 бизнесмени. Мислите ли, че сме взели материали за всичките. Това е невъзможно“, заяви руският президент.

На свой ред Тръмп заяви, че „ако е имало компромати, то те щяха да са разкрити отдавна“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп би обвинил всеки друг, ако той застане на страната на Русия срещу Америка. Срещу него има натрупващи се доказателства, че руският президент е помогнал за неговото избиране, а неговото поведение в Хелзинки, където между двамата лидери се проведе среща, бе необикновено, пише Mirror.

Путин трябва да мърка от удовлетворение заради това, че неговият пудел разбива американската република отвътре, приемайки за истина думите на бившия агент на КГБ, а не доказателствата на ФБР. Лъжите на Тръмп, неговите измислици, глупост, инат и отричане на неудобните факти са повече от пародийни. Най-доброто, което може да се каже за президента, е, че той е наивен, че не може приеме истината, независимо от това, че така прилича на имбецил. Бизнесменът в Белия дом е национално унижение. Той е сбъднатата мечта на Путин и най-големият кошмар за Америка, пише "Мирър".

Доналд Тръмп разбива съюзниците си демократи, а се сприятелява с диктатори. Срещата между него и руския президент Владимир Путин представлява хлъзгав склон към един по-мрачен свят. Пред очите ни се случват опасни неща, коментира британското издание The Guardian.

Външната политика се движи бавно, като последствията от нея често се виждат години по-късно: когато САЩ помогнаха на южновиетнамското правителство през 50-те години, малцина предвиждаха 58 хил. американски загинали във Виетнамската война. САЩ помогнаха за свалянето на демократичното правителство на Мосадек в Иран през 1953 г. и тогава трудно се виждаше, че заради това днес Техеран е основният враг на Америка в Близкия изток. През 2003 г. малцина смятаха, че инвазията на САЩ в Ирак ще взриви региона. Тръмп твърди, че Крим принадлежи на Русия и че Русия трябва да бъде върната в Г-7. Опитва се да попречи на правителството си да наложи санкции спрямо Русия за намесата на изборите. Въпреки руската агресия срещу САЩ и Европа Тръмп постоянно застава на страната на Путин срещу собствените интереси на Америка и на нейните съюзници. От Европа в Азия Тръмп унищожава съюзи с демокрации, като се сприятелява с авторитарни лидери. Той изпраща сигнали до съюзниците на САЩ, че не могат да се доверят на Америка и че Вашингтон няма да се противопостави на техните противници. Тръмп разкри какво мисли, след като нарече Европейския съюз „враг“ тази седмица, а Путин - „добър конкурент“. Помислете, преди да наречете това няколко дипломатически гафа. Резултат от този хлъзгав склон ще бъде по-насилствен и тъмен свят.

„Руският държавен глава Владимир Путин реши да отвори голяма торба от сочни кифли, за да привлече вниманието на американския президент Доналд Тръмп. Вкусно. Путин му даде възможност да се отрече от собствените си разузнавателни служби. Ам. „Нямаше тайно споразумение.“ Друга кифла. „Има нулев сблъсък на интереси“ – доволно примляскване.“ Така британското издание The Independent коментира срещата на високо равнище между Тръмп и Путин в Хелзинки. Доналд Тръмп се държа като тромав слон по време на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел с британския министър-председател Тереза Мей. Той нарече Европейския съюз „противник“, а Германия „заложник“ на Русия.

Навсякъде в Западна Европа сме свидетели как оставената неразбория е изчиствана. Сега настъпи редът на срещата с Путин в Хелзинки. Путин реши да извади торбата с кифлите и да привлече вниманието на американския президент. Последва фалшива оферта двете страни да разследват аферата „Скрипал“ с отровения във Великобритания бивш служител на ГРУ. Доналд Тръмп, който не е най-умният слон в стадото, поглъща всичко, изправен на задни крака, за да благодари. Това трябваше да бъде свободна среща за изграждане на доверие без посредничество на бюрократи. Това, което се получи в крайна сметка, бе как американският президент влезе в големия московски държавен шпионски цирк. Като странна вариация на „манджурийския кандидат“ имаме американски президент, лесно манипулиран от чужда сила по такъв начин, че направо стана неин агент. Путин твърди, че Русия не е трябвало да се бори с американците след студената война. Разбира се, той не греши, тъй като авторитарният национализъм на Путин е мощна заплаха за човешките права в страната и в чужбина. Но с Тръмп в Белия дом Путин не се страхува много. Защото Тръмп е вече негов агент, пише "Индипендънт".