Хърватия устрои подобаващо посрещане на националите, които се прибраха вчера в Загреб със сребърните медали от Световното в Русия. Столицата на страната приличаше много на Париж, който приветства шампионите.

Едните отнесоха купата у дома, а другите не, но в Загреб бе е по-малко по-весело, а купонът отново продължи до малките часове на нощта. Стотици хиляди приветстваха любимците си, а за тях и всички хървати играчите на треньора Златко Далич са шампиони. 

Това се и скандираше най-много.

Още във въздуха военни самолети почетно застанаха от двете страни на машината, с която летеше отборът (горе).

Тимът кацна в късния следобед от Москва и му бяха оказани всички почести. Хиляди имаше още на летището. Отборът бе качен на открит автобус и започна да пъпли сред хората, направили шпалир през целия път до центъра на града.

Шеги предизвика това, че шофьор на автобуса бе русокоса дама, която има лека прилика с президента Колинда Грабар-Крамарич. 

"Най-голямата чест в живота ми е, че возя тези хора, тези герои", заяви тя пред местните медии.

Седем часа отне пътят от летището до централния площад, на който изградена още преди дни сцена очакваше световните вицешампиони. Те стигнаха там малко преди полунощ, но въпреки това никой от чакащите ги от часове не си беше отишъл.

На площада имаше дори повече хора, отколкото в предишните дни за мачовете. Доста загребчани се бяха качили на съседни покриви и балкони.

"Ватрените" пяха и скандираха със сънародниците си. Микрофонът минаваше от ръка в ръка, всеки имаше какво да каже. Футболистите се канеха един друг да говорят, отправяха си комплименти. По-артистичните от тях, като нашумелия защитник Домагой Вида, влязоха в ролята на ди джеи.

Множеството дълго не искаше да пусне отбора и веселбата си бе като в предишните дни, когато селекцията побеждаваше по руските терени. 

Днес тимът го очакват приеми в държавните институции и награди. Някои от играчите ще се отправят към родните си места, където също им готвят изненади и оказване на чест.