"Как изчислихте 190 лева за една овца и 140 лева за агне. Колко евро отпусна ЕС на глава животно? Не е ли редно да се изчислява себестойността на едно животно като в него се включва млякото и плода, който ще даде в шестмесечния карантинен срок - това по себестойност излиза около 600 лева на глава животно. Каква ще бъде гаранцията, че след две години новите животни няма да бъдат пак заразени?"

Тези въпроси поставиха днес на министъра на земеделието Румен Порожанов животновъдите, чийто стада бяха евтаназирани или подлежат на евтаназия заради чумата. Порожанов отговори от студиото на Нова телевизия като от думите му стана ясно, че държавата ще отпусне минимум 200 лева. Но едва ли 600. Ще поеме обаче за своя сметка разчистването и обезпаразитяването в дворовете на по-малките стопани.

"Методиката за изчисление и обезпечаване включва разходите, свързани с унищоженото животно, както и тези, свързани с пазарната му стойност. Ще ангажираме фирма, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни, защото финансово това ще затрудни тези стопани, а от друга страна може би няма да го направят достатъчно качествено", допълни той.

"В понеделник стартира плащането на обезщетенията. Прекалкулирахме цените, защото първоначалните бяха направени при по-ниска статистическа база. Калкулирахме и други разходи, така че да има адекватно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите", обясни Порожанов.

"Има и допълнителни компенсации. За животните, които са на обор, но не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лв. Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв. На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. Има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.", уточни Порожанов.

На въпрос къде се скъса комуникацията с Агенцията по хтаните, Порожанов призна:

"Да, БАБХ направи срещи, ангажимент е и на кметовете, явно е трябвало индивидуално да се работи със земеделските стопани. Липсата на доверие в институциите - да си признаем, то се и наслагва. Всеки от нас е съпричастен с болката на стопаните. В момента обаче има една от най-смъртоносните болести, тя е потвърдена за всяко едно огнище."

"Вървят по един път, пашуват по един път, решение на БАБХ е да вземе решение в рамките на 3 километра", посочи министърът.

А на критиките, че животните са избивани без от всяко едно да се вземе проба приведе примери от чужбина: "300 000 животни в Англия бяха унищожени, в Холандия 12 милиона прасета бяха хуманно евтаназирани. Карантината носи своите рискове -трябва да няма движение на животни, а контролът е труден. У нас има 1,3 милиона глави."

Той обаче не можа да отговори на въпроса как държавата ще гарантира, че след няколко години, при стотиците огнища на зарази в съседна Турция, и новите животни няма да бъдат избити. Държавата все още не знае и как точно е влязла чумата у нас.

"Трудно ми е да кажа как е влязла заразата - по-скоро е чрез пренасяне през животни, може и чрез хора, които са били на място в Турция. Това струпване на хора в неизчистените места определено е риск отново да се разнасят тези зарази", посочи Порожанов.