Лава от вулкана Килауеа, който е активен повече от два месеца, избликна от водата до туристическо корабче край брега на Големия остров на Хаваите и рани 23 души, съобщават световните агенции.

"Бомбата" от лава и разтопени скали удари корабчето със силата на експлозия, но то все пак успя да се върне в пристанището Хило час по-късно, съобщи шефът на противопожарната служба на Хавай. Туристическите обиколки са за посетители, които искат да видят отблизо активния вулкан Килауеа.

Туристическото корабче все пак успя да стигне до пристанището.

Трима от ранените са приети в местна болница, а други са получили помощ от парамедици на пристанището. Един от пострадалите е със счупен крак, а останалите имат различна по тежест изгаряния.

Вулканът Килауеа е активен от няколко месеца.

Полицията и хавайската служба за земята и природните ресурси проверяват последиците от природната стихия, отбелязва Ройтерс. Инцидентът се разследва от властите.

Лавата и скалите са пробили дупка в корпуса на корабчето.

"Най-страшното беше, че бяхме на малка лодка и нямахме време за реакция", разказва пред Би Би Си Уил Браян, който е на туристическото корабче с приятелката си Ерин. "Имаме няколко метра за бягство, а всички се опитват да се скрият на едно и също място."