ИПК "Родина" има нов собственик. 56-те декара и прилежащите им рушащи се сгради на столичния бул. "Цариградско шосе" са придобити срещу 40 млн. лв. от "Изток плаза" на доктор Михаил Тиков, който притежава най-голямата верига болници в страната, най-известната от които е "Софиямед", съобщава "Капитал".

Имотите, които включват и съседната печатница, бяха предложени от частен съдебен изпълнител в две отделни процедури, а купувачът печели с малко над минималната цена. Продажбата беше по искане на синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) заради неизплатени дългове на собственика на имотите. Това са "Издателско-полиграфически комплекс Родина" и дъщерното му "Родина тауър", които се контролират от майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева.

С малко отгоре

Частният съдебен изпълнител Стоян Якимов предлагаше за продан недовършените сгради и терен от 15 дка на ИПК "Родина" за 18 млн. лв. с ДДС. Стартовата цена за съседния производствен комплекс на терен от близо 41 дка, където допреди няколко години се издаваха вестниците на Пеевски, беше 20.6 млн. лв. "Изток плаза" е подала оферти и за двата пакета, като по думите на Якимов компанията е предложила за имотите 50-100 хил. лв. над началната цена.

Засега не е ясно какво ще се случи на терена на ИПК "Родина".

"Все още обмисляме инвестиционните си намерения, тъй като съвсем наблизо - срещу комплекса, се намира нашата болница "Софиямед", цитира "Капитал" Тиков.

Това на практика означава, че бъдещият проект може да бъде свързан и с медицинския му бизнес.

От медии до НАП

Теренът и сградата имат дълга история - в края на соца трябваше да подслонят редакциите на всички медии. После ИПК трябваше да стане централа на НАП. Накрая мина под контрола на Цветан Василев и Делян Пеевски, но разривът между тях не смени пейзажа. 

Имотите на столичния булевард бяха приватизирани през 2013 г. от "Издателско-полиграфически комплекс Родина", като компанията се ангажира да събори изоставените сгради и да разчисти терена или да довърши строителството. Покупката стана с 24.7 млн. лв. заем от КТБ, който впоследствие нарасна, за да се покрият неустойките по приватизационния договор.

Кой е купувачът

"Изток плаза" е собственост на "Булфарма" (51%) и "Диагностично-консултативен център Софиямед" (49%), като крайни собственици са Михаил Тиков и семейството му. Самото дружество е създадено през 2009 г. с предмет на дейност управление на недвижими имоти, а капиталът му е 6.3 млн. лв. Чрез регистрираната в Пазарджик "Булфарма" Тиков е собственик на най-голямата като приходи верига болници в София ("Софиямед"), Пловдив, Пазарджик, Велинград, Пещера и Бургас. Макар и в по-скромни размери, фамилията има хотелиерски бизнес, като притежава два хотела под бранда "Хеброс" - в Пазарджик и в Батак, а преди година придоби и столичния "Силвър хотел", който се намира до зоопарка. "Изток плаза" има и закупен терен от 9.3 декара в "Дианабад", като сделката от 2009 г. е за 4 млн. лв.

В медицинските среди името на Тиков се свързва с това на депутата от ДПС, но единствената видима връзка между двамата е, че болниците на Тиков са голям рекламодател в медиите на Пеевски. Самият Тиков отрече депутатът да има участие в сделката.

"Явихме се на търг и спечелихме", коментира той.