Вицепремиерът Валери Симеонов, който е и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), изгони днес от заседанието му омбудсмана Мая Манолова. Мотивът - не била член на съвета, нито имала покана да присъства. Ситуацията е изключително конфузна и неприятна по две причини - първо - защото самата Манолова е автор на текстовете, които Тристранката обсъжда днес и второ - защото те касаят правилата за пенсиониране на 80 души миньори от рудник "Бобов дол", който вече е в процес на закриване.

Симеонов, който често сам пише закони, но не ги внася за разглеждане в Министерския съвет, а ги дава на депутатите си да ги внасят в парламента, а после сам отива в парламента, за да ги представя и защитава, заяви по адрес на омбудсмана: 

"Премиерът и главният прокурор да се появят неканени и тях ще накарам да напуснат"

Преди да се стигне до изгонването й от заседанието, той попита участниците дали някой ще я "припознае". Бизнесът се съгласи Манолова да остане, ако синдикатите дадат заявка, че е от тяхната "квота". Синдикатите обаче се обявиха категорично против.

Участниците в НСТС явно не са взели предвид и че Законът за омбудсмана (чл. 20) дава право на обществения защитник "на достъп до органите, техните администрации..., включително и да присъства при обсъждане и вземане на решения от тях".

Става въпрос за един кратък текст в Кодекса за социалното осигуряване. Изменението засяга пенсионирането на 80 миньори от рудник "Бобов дол", който до края на годината ще бъде закрит. По новия закон, приет в края на миналата година и проспан от синдикатите, тези 80 миньори ще могат да се пенсионират след 12 години.

"Аз съм тук като вносител на промените в КСО, които да дадат възможност на миньорите от последния подземен рудник, около 80 души, да се пенсионират по начина, по който се пенсионираха всички миньори до края на миналата година. Като вносител на тези промени, внесени още на 8 януари през председателя на парламента Цвета Караянчева, бях помолена от г-жа Светлана Ангелова (ГЕРБ), която има работа в избирателния си район, да дойда на това заседание, за което уведомих и министъра на труда и социалната политика още в края на миналата седмица - че ще дойда и ще защитя законопроекта", заяви Манолова пред журналисти.

"Налага се да бъде защитен, защото в края на миналата година без никакви дебати в парламента, без никакви обяснения, без финансова обосновка на миньорите беше отнето правилото да се пенсионират по реда, по който се пенсионираха в момента тези, които имат по 10,15,20,25 години подземен стаж. Онзи проект, който е приет от парламента без обсъждане, преди това е минал през същата тази Тристранка и през всички други консултативни органи. Поради тази причина, тъй като днешното заседание е и условие за обсъждането утре в социалната комисия в парламента, аз дойдох тук, за да изложа своите аргументи", допълни тя.

По думите й "никой от въпросните присъстващи вътре организации не пое отговорност за това как този текст се е оказал в закона и как без обяснение, с едно гласуване, миньорите са лишени от праовто да се пенсионират".,

"Така се оказа, че не всички за готови да отговорят публично на неудобни въпроси. За мен е абсурдно синдикат, който е призван да защитава правата на миньорите, да се обяви срещу пенсионирането на последните 80 дши от последния закрит рудник при условия, които са били валидни до края на миналата година. Това е нечестно, несправедливо. Проектът много се забави и в парламента, трябваше да се убеждават групи, депутати. Но точно тук и точно от синдикатите не очаквах такава позиция. Още повече, че това е орган, който обсъжда правата на българските граждани - естествено е омбудсманът да бъде там", каза в заключение Манолова.

Ето и състава на НСТС:

Председател: Валери Симеонов

Заместник-председател: Пламен Димитров, президент на КНСБ

Членове:

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика

Пламен Димитров, представител на КНСБ

Иван Кокалов, представител на КНСБ

Николай Ненчев, представител на КНСБ

Чавдар Христов, представител на КНСБ

Димитър Манолов, представител на КТ "Подкрепа"

Иоанис Партениотис, представител на КТ "Подкрепа"

Димитър Бранков, представител на БСК

Васил Велев, представител на АИКБ

Кънчо Стойчев, представител на АИКБ

Кирил Домусчиев, представител на KРИБ

Румяна Георгиева, представител на КРИБ

Цветан Симеонов, представител на БТПП

Васил Тодоров, представител на БТПП

Мирослав Найденов, представител на ССИ

Гълъбин Гълъбов, представител на ССИ