Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че страната му ще се стреми към подобряване на сътрудничеството с Русия, но Москва трябва да разбере, че за Скопие няма алтернатива освен членството в Европейския съюз и НАТО. Това предава македонската информационна агенция "Макфакс", цитирана от "Фокус".

"Русия трябва да осъзнае, че Република Македония няма алтернатива на пълноправното членство в ЕС и НАТО. Правителството ни иска не само да потвърди сътрудничеството, но и да го подобри", каза Заев на съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

Наскоро македонският премиер обвини проруски бизнесмени в опит да попречат на страната да се присъедини към Алианса, като плащат за протести.

"Страни, близки с Русия, са платили хиляди долари, за да предизвикват насилие в Македония с цел осуетяване на интеграцията й в Алианса. Част от тях са отпускани на медии, а друга – за насърчаване на младите хора да протестират пред парламента в Скопие и да нападат полицейски служители. Това е очевидно", категоричен бе Заев.

Македонският премиер отказа да поясни кой стои зад финансирането, отбелязвайки единствено, че разследването е в ход. Властите са разбрали за схемата след разпити на участници в протестите, проведени през миналия месец в Скопие.

Посолството на Руската федерация в Скопие реагира на това изявление на Заев:

"Смятаме, че изявлението на Зоран Заев е политически безотговорно. То постави под въпрос искреността на усилията на правителството на Република Македония за изграждане на добри отношения с Русия. Със съжаление констатираме, че русофобията все повече се превръща в инструмент и на външната, и на вътрешната политика."

Това се казва в съобщение, публикувано на официалната страница на руското посолство в Скопие в  туитър.