Япония и Европейският съюз подписаха днес "историческо споразумение" за свободна търговия, което ще позволи да бъде сформиран икономически блок с брутен вътрешен продукт (БВП), равняващ се на близо 30 процента от световния, информираха световните агенции.

Церемонията се проведе в резиденцията на японския премиер Шиндзо Абе след срещата на върха, в която участваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава ТАСС.

Според подписания документ Япония отменя митата за 94 процента от стоките от ЕС, включително европейски сирена, вино и свинско месо. ЕС отменя митническите тарифи за 99 процента от стоките, внасяни от Япония, като автомобили и битова електроника. Тези промени обаче ще станат съответно осем и шест години след влизане в сила на договора. Очаква се споразумението да бъде ратифицирано през март догодина, когато Великобритания напусне ЕС. 

Първоначално споразумението трябваше да бъде подписано по-рано този месец, но японският премиер отмени пътуването си до Брюксел заради бедственото положение в Югозападна Япония, предизвикано от изключително силните валежи. Над 200 души загинаха заради наводненията и свлачищата, припомня АП. 

И двете страни приветстваха сделката, която ще обхване една трета от световната икономика и над 600 милиона души. 

Тази голяма стъпка към либерализирането на търговията бе обсъждана от 2013 година, но подписването беше отлагано във времето заради търговските конфликти между Китай и ЕС. 

Япония е вторият най-голям търговски партньoр в Азия на ЕС след Китай, съобщава ДПА. Традиционно Япония продава далеч повече стоки на пазара на ЕС, отколкото обратното.

В последните години отношенията между азиатската страна и ЕС станаха по-балансирани, но Европейската комисия все още описва Япония като "страна, където правенето на бизнес или инвестирането често могат да се превърнат в предизвикателство заради характерните особености на японското общество и икономиката."

Япония често е критикувана, че все още не отваря достатъчно пазарите си, особено този на земеделски стоки, заради противопоставянето на мощното фермерско лоби в страната.

През 2017 година Япония е продала на ЕС стоки за 68,9 милиона евро (81 милиона долара), докато износът на Съюза за Япония е бил за 60,5 милиона евро, според публикуваните от ЕС данни.

Японският износ за ЕС се състои преди всичко от машинни части, превозни средства, оптични и медицински инструменти, както и химикали.

Износът на ЕС за Япония е доминиран от превозни средства, машинни части, оптични и медицински инструменти, както и фармацевтични продукти.

Търговията с услуги е значително по-слаба, с износ на японски услуги за общо 18 милиарда евро през 2016 година (последната година, за която ЕК е публикувала данни) и услуги от ЕС за Япония за 31 милиарда евро.

ЕС е инвестирал 82,8 милиарда евро в Япония през 2016 година, докато японските инвестиции за ЕС са били общо 205,7 милиарда евро. 

Основната причина за ускоряване на преговорите миналата година бе засилването на протекционизма в света. Япония и ЕС са икономики, задвижвани от износа и вярват в свободната търговия.

Споразумението се оценява като решително потвърждение на основаващата се на правила система на международната търговия, посочва изданието. 

Отстъпките, които Япония предложи на ЕС в селскостопанския сектор са удар за американските фермери, които отдавна се надяваха да се възползват от отваряне на японския пазар, допълва "Никей".