Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу столичанин за проявена жестокост към домашно куче, съобщават оттам. Мъжът, който е обявен като А. Караминков, има приятел - свидетеля Д., който "притежавал и полагал грижи за куче - черно-кафяво на цвят, от мъжки пол".

По данни на собственика обаче животното го ухапало по крака и дясната ръка. Знаейки за това, Караминков откарал на 4 юли кучето от дома на Д. към жк „Връбница 1“ в софия.

Последващото описание на прокуратурата е следното:

След като го свалил от автомобила в тревната площ между блок 509  на жк „Връбница 1“ и гробищен парк „Бакърена фабрика“, обвиняемият Караминков завързал устата на кучето с хартиено тиксо, сложил го в бял сезалов чувал на земята, след което му нанесъл удари с алуминиев профил в областта на главата и стоварил голям камък върху главата на кучето.

Вследствие на нанесените от него удари на кучето била причинена тежка фрактура в областта на черепа, оток и кръвонасядания в областта на главата и назалните кости, кръвоизливи в двете очи и двете ноздри, както и трайно увреждане на дясното око и орбиталните кости, наложило оперативна намеса - енуклеация (отстраняване на очната ябълка). След нанасянето на ударите, обвиняемият преместил завързаното с тиксо куче, заедно с чувала, навътре в тревните площи между блок 509 и гробищен парк „Бакърена фабрика“ и го изоставил там, след което се отдалечил от местопрестъплението.

Нататък става ясно, че органите на реда са сигнализирани от очевидеца П., който незабавно звъннал на 112.

По случая било образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура. В хода на разследването, на Караминков е повдигнато обвинение по чл. 325б, ал.2, т.2, пр.2 и т.3, пр.1 във вр.с ал.1, пр.2 и пр.3 от НК. На 17.07.2018 г. делото е внесено в съда, ведно с изготвен обвинителен акт срещу Караминков за описаното по-горе деяние.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.

Само преди дни МВР отчете сериозно нарастване на проверките и съответно делата по членове от НК, които касаят изтезание на животни