САЩ и Великобритания се опасяват от активизиране на руските тайни служби след края на Световното първенство по футбол, съобщава американският телевизионен канал CNN. Руските разузнавателни агенции планират да засилят операциите, насочени към западните държави, след като Световната купа и срещата на високо равнище Доналд Тръмп - Владимир Путин в Хелзинки приключиха, според източници, запознати с разузнавателните данни, събрани от Обединеното кралство, САЩ и други съюзници.

Служители на разузнаването в САЩ и Великобритания съобщават на CNN, че руснаците са поръчали относително затишие по време на Световното първенство по футбол, на което бе домакин Русия. Руските представители не са искали никакви инциденти да попречат на престижа на домакинството на най-голямото спортно събитие в света, каза един от служителите на разузнаването в САЩ.

Руснаците направиха същото по време на Зимните олимпийски игри в Сочи, Русия, през 2014 г. До какво ще доведе подновяването на антизападните операции, не е известно. Но засилените руски разузнавателни операции са насочени към използване на политически вълнения и дестабилизиране на правителствата на запад, смятат те.

Русия е обвинена във всичко, от влияние и пропагандни операции чрез социални медии, до тормоз, убийства и отравяния с новичок в Обединеното кралство. Тези неотдавнашни отравяния доведоха до засилено събиране на разузнавателни данни от британските, американските и съюзническите служби. Служители на тайните служби от Обединеното кралство предупредиха, че подобни атаки вероятно ще бъдат извършени и в други страни.

Зад кулисите американски и британски служители на разузнаването координират усилията си за проследяване и реагиране на руската агресия. Тази пролет администрацията на Тръмп е действала чрез изгонването на руски дипломати, включително и подозирани за шпионаж, за които американските правоприлагащи органи смятат, че са проследявали дисиденти и бегълци в САЩ, както вече съобщи CNN, пише "Фокус".