Световното първенство по футбол в Русия превърна президентката на Хърватия Колинда Грабар-Китарович в световна звезда. На решаващите двубои на националния отбор тя бе неизменно на стадиона – редом до руския премиер Дмитрий Медведев, до френския държавен глава Еманюел Макрон и до други спортни величия. Появяваше се в тоалети в националните цветове – карета в бяло и червено.

Тя не се намръщи, когато стана ясно, че купата отива при французите. Та малко ли е твоят отбор да е втори в света? Грабар-Китарович прегърна и целуна всички футболисти от националния отбор и така им отдаде заслуженото.

Коя всъщност е Колинда Грабар-Китарович, за която мнозина в Европа не бяха чували?

Родена е на 29 април 1968 г. в крайбрежния град Риека в семейството на месар, който пък е роден в малко хърватско селце. Колинда никога не крие селския си корен и това се оказва неин коз. Точно това се харесва на земеделската партия, която й даде политическа подкрепа и до голяма степен й помогна през 2015 г. да стане държавен глава.

От малка скромната Колинда се увлича по ученето. Завършва гимназия с отличие, записва в университета в Загреб международни отношения. Продължава образованието си в САЩ, като стипендиантка следва в университета “Джордж Вашингтон”. Следват университетски курсове в Харвард и в университета “Джон Хопкинс” във Вашингтон.

Продължава образованието си във Виена, където постъпва в Дипломатическата академия. След английския овладява немски и испански.

През 1996 г. се омъжва за сънародника си Яков Китарович, раждат им се две деца, вече на 17 и 15 години – Лука и Катарина. Семейството не само не й пречи да овладява науки и да гради кариера, а точно обратното. Тя среща сред най-близките си пълна подкрепа. За децата се грижи предимно съпругът й Яков.

Пътят на Колинда Грабар-Китарович до върховете на властта е дълъг. През 90-те години на ХХ век тя встъпва в редиците на консервативната партия Хърватски демократичен съюз (ХДС), днес Хърватска демократична общност (ХДО). По времето на авторитарния режим на Франьо Туджман партията е националистическа и деснопопулистка.

Промените настъпват в началото на века, партията вече води умерен консервативен курс. Това й дава възможност на европейско ниво да се присъедини към Европейската народна партия. Колинда Грабар-Китарович гради кариера точно в редиците на тази партия. През 2003 г. тогавашният партиен лидер и хърватски премиер Иво Санадер я назначава за министър по европейските въпроси, а впоследствие за външен министър от 2005 до 2008 г., след което става посланик на Хърватия в САЩ.

Така Грабар-Китарович остава далеч от скандала, разтърсил партията й през 2010 г.
Вече бившият премиер Иво Санадер е подведен под отговорност за корупция. След продължително следствие и 4-годишен съдебен процес на 7 април 2017 г. той беше осъден на четири години и половина лишаване от свобода за вземане на подкуп в размер на 2,3 милиона евро.

Като бивша министърка Грабар-Китарович излиза чиста от аферата, за нея няма нито едно доказателство за престъпване на закона. Така кариерата й продължава. След изтичане на дипломатическия й мандат във Вашингтон през 2011 г. става заместник генерален секретар на НАТО - първата жена на поста.

Впуска се и в националната политика – решена е да стане държавен глава. На първия тур на президентските избори през декември 2014 г. никой от кандидатите не печели над 50 на сто от бюлетините. На втория тур, проведен на 11 януари 2015 г., Грабар-Китарович се изправя срещу социалдемократа и доскорошен президент Иво Йосипович. За нея гласуват 50,7 на сто от участвалите във вота и тя става президент. По време на клетвата си, положена на 19 февруари 2015 г., се врича да изпълнява отговорната си мисия въз основа на натрупания си опит, но също със сърце и патриотизъм.