Телата ни не са свикнали да се движат при ниска гравитация. За това НАСА е накарала астронавтите от мисиите "Аполо 15" и "Аполо 16" да извършват различни дейности на лунната повърхност. И като видите видоклиповете с паданията им, си помислете, че зад всяко залитане стоят подробни доклади за физиката, която ги е накарала да паднат.

Това пише сайтът mediabricks.bg по повод разпространеното преди време видео от НАСА как астронавти падат на Луната. Клипчето е старо, но е достатъчно забавно...

При "Аполо 15" целта е да се изучи метаболизмът при ниска гравитация, докато преминават през различни типове терени. Като изкачване, спускане и продължително вървене в равнина. За екипажа на "Аполо 16" е останало тестването на сръчността им при движение и извършването на дадена задача, докато вървят на Луната.

Науката, която седи зад всички тези смешни падания, показва, че част от причината е инерцията. Въпреки че тежите по-малко на Луната, масата ви остава същата. А тялото се съобразява със собствената си маса, а не с теглото си, и оттам инерцията кара астронавтите да изпитват големи затруднения и да губят равновесие.

В помощ за смешните падания идват и специалните костюми. Те не са най-удобните дрехи, но са единствените, които гарантират, че астронавтите ще оцелеят на повърхността.

Особено непохватни се оказват опитите да се стигне до обект на повърхността, който да бъде взет от астронавт. Навеждането след достигането до предмета носи забавни залитания и падания, но и дълги доклади след прибирането им от Луната.