ГЕРБ водят клеветническа кампания, заяви депутката от БСП Елена Йончева по повод твърденията на управляващите, че има обща фирма с офшорка на банкера Цветан Василев.

"Това няма да ни спре да продължим разследването за къщата в Барселона", заяви Йончева.

Това е първото споменаване от политик в Народното събрание на израза "къщата в Барселона". Става дума за анонимна кампания в социалните мрежи, която публикува видео материали и документи срещу премиера Бойко Борисов. Преди няколко седмици е създадена фейсбук страницата "Да спрем разграбването на България". Тя публикува два видео клипа, които разказват за къща в Барселона на стойност 2,9 млн. евро, в която живее бившата Мис Бикини Борислава Йовчева, заедно с 6-годишния си син и родителите си.

Публикуваните документи от търговски регистри в Испания и Кипър показват, че къщата е собственост на бащата на Йовчева, а парите са преведени от офшорни компании, свързани с български бизнесмени, някои от които в близки отношения с Борисов. Анонимните клипове намекват и за по-близки отношения на премиера с Йовчева, но за това няма публикувани доказателства. Няма представени доказателства и за връзка на Борисов с някоя от цитираните в документите фирми. 

Думите на Елена Йончева от днес са първото припознаване на кампанията - досега никой не заставаше зад нея. Премиерът нарича целия сюжет "фалшива новина".

"Всичко останало ще чуете в съда, това е една клеветническа кампания", каза Елена Йончева.

Досега БСП не е признавала връзка със серията публикации. По-късно Йончева уточни, че от левицата правели отделно свое разследване.