Европейският съюз няма да позволи на президента на САЩ Доналд Тръмп да сее раздори между държавите му, каза днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

"Ще покажа на президента, че Европейският съюз и нашият единен пазар са неделими. Комисията има за задача да осигури условия за благоденствие на европейците", каза Юнкер на пресконференция, отговаряйка на въпрос за среща с Тръмп насрочена за идната сряда във Вашингтон. "Той не може да ни разделя и да ни управлява. Европейският съюз трябва да е единен и ние да стоим рамо до рамо".

Отношенията между Европа и САЩ са обтегнати, след като Тръмп наложи мита върху вноса на алуминий и стомана от ЕС и заплаши да удари със същата ограничителна мярка европейските автомобили. 

Европейците са скандализирани от поведението на американския президент на последната среща на върха на НАТО, където той поиска от тях да си плащат повече за американските гаранции за сигурността им и нападна лично канцлерката на Германия Ангела Меркел заради доставките на природен газ от Русия. В една от тирадите си в туитър той нарече европейците "врагове", заради защитните им мита срещу американските земеделски продукти.

Евроскептичният британски всекидневник "Експрес" днес пише, че държавите членки не са единодушни с какво послание да изпратят Юнкер при Тръмп. Германия е по-склонна да търси с него компромис в търговията, докато Франция е за по-твърд отпор, пише изданието. То напомня, че във Вашингтон Тръмп може да прави само политически декларации, но още няма мандат от националните правителства да преговаря със САЩ.

Отговаряйки на въпроси за здравословното му състояние, Юнкер днес за пореден път отхвърли спекулациите, че е бил пиян на срещата на върха на НАТО миналия четвъртък, където камерите го заснеха с несигурна походка и неспособен сам за изкачва и да слиза по стъпала. Той каза, че това се дължи изцяло на болки в гърба, причинявани от ишиас.

"Изненадан съм колко много хора се занимават с този въпрос и настоявам за малко повече уважение", каза председателят на Комисията.