Четирима души от висшия ешелон на Министерството на земеделието са уволнени след среща на премиера Бойко Борисов и на ресорния министър Румен Порожанов с протестиращи животновъди.

Съобщението дойде от Министерския съвет. Бойко Борисов е разписал заповедта за уволнение на заместник-министъра на земеделието, храните и горите Цветан Димитров.

Премиерът е разпоредил на министър Порожанов да освободи от постовете им директорa на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов. Тези уволнения по закон са само в правомощията на самия министър. 

От краткото съобщение от пресслужбата на Министерския съвет не става ясно защо точно тези четирима души се разделят с постовете си заради сагата с чумата по овцете и козите и евтаназирането на животни. След това се разбра, че имената са посочени от самите протестиращи в писмо до премиера Борисов.

В писмото фигурира и името на министър Порожанов, който остава на поста си. Недоволните животновъди не са искали оставката на директора на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Такива искания имаше от опозиционни партии пред последната седмица.

Протестът под прозорците на Министерския съвет, в който почти се стигна до сблъсъци с полицията, настояваше за незабавни оставки - иначе можело да се стигне до гражданско неподчинение.