Над 77 000 долара от държавната хазна на САЩ са били платени на шотландския голф курорт, където президентът Доналд Тръмп си почина миналия уикенд между срещата на НАТО и тази с Владимир Путин. Американският държавен глава обаче притежава дял във фирмата, която е собственик на курорта.

Така парите за VIP-стаята вероятно са отишли от джоба на американските данъкоплатци в този на президента на САЩ, съобщава Ройтерс.

Според документи, цитирани от агенцията, Държавният департамент, който обикновено отговаря за президентските посещения зад граница, е платил 77 345 долара от април досега на фирмата SLC Turnberry Ltd - компанията собственик на курорта. Основание на плащането е "хотелски стаи за VIP-гости".

Не е ясно дали всички пари са отишли за покриване на разходите по посещението на Тръмп в собствения му курорт. Знае се само, че 7 670 долара са платени през април и малко под 77 000 долара  - в дните преди визитата на американския президент.

Доналд Тръмп се оттегля от директорския пост в SLC Turnberry през януари 2017 г., когато встъпва в длъжност като президент на САЩ. Той обаче все още има дял в компанията, пише Ройтерс. Миналата година той е спечелил 20.4 милиона долара от курорта, показват декларациите за собствеността му.

Сега директорската позиция в компанията се заема от синовете на президента Ерик и Доналд-младши.

"Не сме задължени, но решихме да поемаме за НАША сметка голяма част от разходите за организирани от държавата посещения и да НЕ ПЕЧЕЛИМ от тях", написа Ерик Тръмп в туитър. "Разходите щяха да са много по-големи, ако бяха отседнали на друго място."

Държавният департамент и Белият дом отказаха коментар.