Ако си купите телефон с Android, вие избирате една от двете най-популярни мобилни платформи - и то тази, която е увеличила избора на телефони, достъпни по целия свят.

Днес Европейската комисия публикува антитръстово решение срещу Android и неговия бизнес модел. Това решение игнорира факта, че телефоните с Android са в конкуренция с телефоните с iOS, нещо, което потвърждават 89% от анкетираните в маркетинговото проучване на самата Комисия. 

То също пропуска колко широк избор предлага Android на хилядите производители на мобилни телефони и оператори на мобилни мрежи, които създават и продават устройства с Android, милионите разработчици на приложения по целия свят, които са изградили бизнеса си с Android, и милиардите потребители, които сега могат да си позволят и използват високотехнологични смартфони с Android.

Днес, заради Android, има повече от 24 000 различни устройства на всяка ценова точка от повече от 1300 различни марки, дело на холандски, финландски, френски, немски, унгарски, италиански, латвийски, полски, румънски, испански и шведски производители на телефони.

Телефоните, произведени от тези компании, са различни, но имат едно общо нещо - способността да работят със същите приложения. Това е възможно благодарение на простите правила, които осигуряват техническа съвместимост, независимо от размера или формата на устройството Никой производител на телефони дори не е длъжен да се регистрира за тези правила - те могат да използват или променят Android по какъвто начин искат, както Amazon прави със своите таблети и телевизионни стикове от серията Fire.

За да бъдат успешни, платформите с отворен код трябва да балансират рационално нуждите на всеки, който ги използва. Историята показва, че без правила относно базисната съвместимост, отворените платформи се фрагментират, което вреди на потребителите, разработчиците и производителите на телефони. Правилата за съвместимост на Android избягват това и правят концепцията привлекателно дългосрочно предложение за всеки.

Създаване на гъвкавост, избор и възможност

Днес, заради Android, типичният телефон идва с предварително инсталирани до 40 приложения от различни програмисти, не само от фирмата-производител. Ако предпочитате други приложения - или браузъри, или търсачки - от предварително заложените, с лекота можете да ги изключите или изтриете и да изберете други, включително тези, изработени от тези около 1,6 милиона европейци, които си изкарват хляба като разработчици на приложения.

Премахване и замяна на предварително заредените приложения

Всъщност, типичният потребител на телефон с Android ще инсталира около 50 приложения сам. Миналата година, над 94 милиарда приложения са свалени от целия свят през нашия Play App магазин. Браузъри като Opera Mini и Firefox са свалени над 100 милиона пъти, UC Browser - над 500  милиона пъти.

Това е рязък контраст спрямо състоянието на нещата през 90-те и в началото на новото хилядолетие - ерата на dial-up. Тогава смяната на предварително инсталираните приложения на компютъра или слагането на нови беше технически сложно и времеотнемащо. Решението на Комисията за Android игнорира новото богатство на ибор и ясни доказателства за това как хората използват телефоните си днес.

Платформа, създадена за епохата на смартфона

През 2007 г ние решихме да предлагаме Android на производителите на мобилни телефони и на операторите на мобилни мрежи безплатно. Разбира се, има разходи за изграждането на хлатформата, и Google е инвестирала милиарди долари през последното десетилетие, за да направим Android Това, което е днес. 

Тази инвестиция има смисъл за нас, защото можем да предложим на производителите възможността да заредят пакет популярни приложения на Google (като Search, Chrome, Play, Maps и Gmail), някои от които генерират приходи за нас, а всички гарантират, че ще имате телефон който "просто работи", веднага щом го извадите от опаковката. 

Производителите на телефони не са длъжни да включват нашите услуги, те могат и да инсталират конкурентни приложения наравно с нашите. Това означава, че ние имаме приходи, само ако нашите приложения са инсталирани, и хората изберат да ги ползват вместо конкурентните.

Добро за партньорите, добро за потребителите

Безплатното разпространение на платформата Android, и на пакета приложения на Google е не просто ефективно за производителите и операторите - то е и в огромна полза за разработчиците и потребителите.

Ако производителите на телефони и операторите на мобилни мрежи не можеха да включат приложенията ни в тяхната широка гама устройства, това би нарушило баланса на екосистемата на Android. Досега бизнес моделът на Android означаваше, че не трябва да таксуваме производителите на телефони за нашата технология и да зависим от строго контролиран модел на разпространение.

Винаги сме били съгласни, че с мащабите идва и отговорността. Една здравословна, процъфтяваща екосистема на Android е в интерес на всички, и ние показахме, че сме готови да направим промени. 

Но се притесняваме, че днешното решение ще развали внимателния баланс, който сме постигнали с Android, и ще изпрати притеснителен сигнал в полза на затворените системи и срещу отворените платформи.

Бързата иновация, широкият избор, и понижаващите се цени са класически белези на силна конкуренция, а Android даде възможност за всичко това. Днешното решение отхвърля бизнес модела, който поддържа Android, който даде повече избор на всички, а не по-малко. Смятаме да обжалваме.

 

Сундар Пичай е главен изпълнителен директор на Google Inc. Публикуваме коментара му от официалния блог на компанията. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.