12-те деца и треньора им, спасени от водния капан в пещера в Тайланд, се появиха днес за първи път публично след края на драмата, предаде Си Ен Ен.

Те се усмихваха и махаха за поздрав. Събитието в провинция Чианг Рай бе предавано на живо.

Лекари, близки и приятели приветстваха момчетата на възраст между 11 и 16 г. и 25-годишния им наставник. Всички бяха с фланелки с нарисуван червен див глиган и футболни топки, които ритаха по посока на телевизора. Отборът им се нарича "Дивите глигани".

Зад спасените бяха седнали тайландските морски "тюлени", прекарали в пещерата заедно с групата, след като тя бе открита от водолази.

Ардун Сам Аон - момчето, които отговори на английски на първия озовал се при тях британски водолаз, разказа как децата са осъзнали, че помощта пристига.

Преди това младите футболисти копаели в пещерата в търсене на възможни изходи. И точно тогава на Ардун се сторило, че чува човешки гласове.

Тогава треньорът Екапол Чантавонг по прякор Аке казал на всички да запазят спокойствие. И в този момент всички разбрали, че пристигат хора.

Когато водолазите изникнали от водата, Ардун бил толкова шокиран, че единственото, което бил в състояние да им каже, било "здравейте".

На въпрос защо децата са влезли в пещерата треньорът отговори, че са искали да видят какво има вътре, тъй като никога не са я посещавали.

Групата се разходила из подземните тунели за около час, след което всички решили да излизат. Точно тогава обаче тунелите били частично наводнени. Децата били принудени да плават към входа на пещерата. В този миг те осъзнали, че са в капан, заяви Аке.

Поради наводняването на входа и невъзможността да излязат навън веднага всички се оттеглили обратно, за да намерят място, на което да си починат. Те не били уплашени, а смятали, че ще ги открият.

През първите 10 дни имало тревожен момент. Наставникът им чул шума на прииждаща вода и разбрал, че нивото й бързо се покачва.

Аке сподели, че казал на момчетата си да се качат на по-високо място. Той се опасявал, че водата може скоро да ги залее, и казал на групата да копае в търсене на възможен изход.

Всички били много натъжени от вестта за гибелта на тайландския "тюлен" по време на спасителната операция. Те дори се чувствалли виновни за смъртта му.

Спасители изваждат децата от пещерата.

Треньоръти децата взели помежду си решение кой да излезе първи. Това трябвало да бъдат живеещите най-далече от пещерата момчета. Те щели да разпространят новината надалече. Тогава никой от групата си нямал идея, че всички световни медии са изпратили свои кореспонденти пред пещерата.

Много от младите футболисти се извиниха на родителите си за това, че не са ги предупредили, че ще ходят в пещерата.

Поуките

Попитан какви поуки са си извлекли от инцидента, Аке отговори, че оттук насетне ще живее по-внимателно. 14-годишният Ардун пък каза, че макар хората да не могат да предричат бъдещето, преживяното го е научило какви могат да бъдат последствията от едно безгрижно поведение.

Най-младият член на групата - 11-годишният Чанин Вибунрунгуанг по прякор Титана, заяви, че случилото се го е направило по-спокоен.

Други деца пък споделиха, че освен да станат футболисти, вече искат да бъдат и морски "тюлени".

Към спасените са били изпратени над 100 въпроса от медиите, но за задаване са били подбрани съвсем малка част от тях, обявиха властите в Тайланд.

12-те деца и треньорът им продължават да са под медицински надзор в болницата в Чианг Рай след спасяването им на 10 юли.

Какво се случи

Децата и треньорът им изчезнаха след тренировка на 23 юни. Тогава те тръгнаха на разходка из системата от пещери "Там Луанг" в гора край границата с Мианмар.

Същия ден представители на властите откриха край входа на пещерата мотоциклет, велосипеди и спортна екипировка. Съотборници на децата потвърдиха, че намерените вещи принадлежат на група от 12 момчета на възраст между 11 и 16 години, водени от 25-годишен треньор.

Пещерата, която се простира на близо 10 километра, има няколко входа и изхода. Групата се оказала блокирана вътре, след като част от пещерата била наводнена заради проливни дъждове.

Спасителите обърнаха внимание на могила, наречена от пещерняците Патая бийч. Тя се намира в третата галерия на системата. Екипът се досети, че това е мястото, където децата биха могли да се укрият в случай на наводнение.

Оказа се обаче, че галерията е наводнена. Спасителите напреднаха още 400 метра и откриха състезателите и треньора им.

Екипите обмисляха няколко варианта за изваждането на децата. Властите в Тайланд предупредиха, че те могат да останат в пещерата блокирани за близо 4 месеца поради проливните дъждове през това време на годината.

Имаше опасност и от липса на кислород.

В крайна сметка бе решено децата да бъдат измъквани едно по едно, придружавани от по двама водолази. Преди това те бяха обучавани в пещерата да се гмуркат.

По време на продължилата 17 дни драма бе дадена само една жертва. Тайландски морски "тюлен", участвал доброволно в спасителната операция, загина поради липса на кислород. Преди това той бе доставил бутилки с кислород на блокираните.