Америка вече не е изборна "мишена" за Русия, заяви американският президент Доналд Тръмп, който днес бе в обяснителен режим за думите си при срещата с руския си колега Владимир Путин, че не вижда намеса на Москва във вота в Щатите през 2016-а.

Попитан дали САЩ продължават да са "мишена" за Русия (по повод изводите на разузнаването на САЩ за руска намеса в американските избори), Тръмп отговори: "Не", предава Ройтерс. 

Но и по тези думи на Тръмп се наложи поправка, бил неразбран: 

Малко по-късно от Белия дом обясниха, че когато Тръмп е казал "не", е имал предвид, че няма да отговаря на въпроси, а не че САЩ не са мишена за кибератаки на Русия, предаде Ройтерс. 

В отговор на въпросаТръмп поклати глава и каза: "Не".

"Президентът каза "не" в смисъл, че няма да отговаря на въпроси", обясни по-късно Сара Сандърс. "Президентът и неговото правителство работят усърдно, за да направят така, че Русия да не може да се намеси в нашите избори, както направи в миналото."

"Той смята, че със сигурност американските избори отново ще бъдат тяхна мишена", каза Сандърс, цитирана от ДПА. Тя добави, че "заплахата все още съществува".

Тръмп каза още днес, че няма друг американски президент, който да се е държал толкова "твърдо" към Русия като него, съобщиха осведомителните агенции. Изявлението бе направенo на фона на продължаващите критики към Тръмп заради поведението му на срещата в Хелзинки с руския му колега Владимир Путин, съобщава и Асошиейтед прес.

"Никога не е имало президент, който е бил толкова твърд по отношение на Русия като мен", заяви Тръмп в края на заседание на кабинета и добави, че Путин "знае това по-добре от всекиго, със сигурност по-добре от медиите".

Като пример за твърдата си позиция към Русия Тръмп посочи американските санкции срещу Москва и експулсирането на предполагаеми руски шпиони от САЩ. 

Вчера президентът на САЩ се отметна от думите си на общата пресконференция с Путин в Хелзинки, с които постави под съмнение заключенията на разузнавателните служби на САЩ, че Русия се е намесвала в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Днес на въпрос днес дали САЩ продължават да са "мишена" на Русия, Тръмп отговори отрицателно и влезе в противоречие с предупрежденията на шефа на американските разузнавателни служби Дан Коутс за опасност от кибератаки във връзка с предстоящите междинни избори в САЩ.

Преди заседанието на правителството Тръмп заяви, че европейската му обиколка, включително срещите в НАТО, срещите с британското ръководство и руския президент, са били "огромен успех".