Руският милиардер Иван Савиди, който е бивш депутат в Държавната Дума в Москва и от години живее в Гърция, където е собственик на футболния отбор ПАОК, е превел стотици хиляди евро на структури в Македония, които се борят с промяната на името на страната. Сред получателите са и футболни хулигани, които неотдавна предизвикаха безредици по улиците на Скопие, пише "Дневник".

Това разказва Сашка Цветковска по повод разследването на Проекта за репортажи за организирана престъпност и корупция (OCCRP) - международно сдружение на разследващи журналисти, които участваха и в разкриването на т.нар. Досиета от Панама.

В публикацията от вторник се казва, че македонският премиер е обвинил "гръцки бизнесмен" със симпатии към интересите на Русия, за това, че е финансирал безредици срещу промяната на името, от което зависи и това дали страната ще може да влезе в ЕС и НАТО.

Документи на вътрешното министерство на Македония, с които се е запознала Лабораторията за разследващи репортажи в Скопие (партньор на OCCRP), разкриват, че Савиди (той е наричан още Саввиди и Савидис) е източникът на поне част от плащанията. Те са отишли при повече от десет македонски политици от различни партии, при членове на основани неотдавна организации на радикални националисти, както и при футболните хулигани на клуб "Вардар".

Споразумението за признаването от страна на Гърция на Република Македония, но след промяна на името на Северна Македония и някои корекции в Конституцията, бе подписано и одобрено от двата парламента преди броени седмици. Веднага след това Македония получи и покана за преговори за членство от НАТО. Но за окончателно уреждане на продължилия над четвърт век спор трябва да има референдум в Македония в края на септември и дотогава битката продължава.

В деня на подписването на споразумението около 1500 души протестираха пред парламента в Скопие с призиви премиерът Зоран Заев да подаде оставка. Срещу сградата на парламента бяха хвърлени коктели молотов и в сблъсъците с полицията бяха арестувани 26 души.

Миналата седмица Гърция изгони двама руски дипломати заради това, че са плащали на противници на споразумението, за да излязат на протести. Москва открича да има нещо общо със събитията.

Парите са прехвърлени в серия трансфери. Част са били пренесени на ръка през границата. Пари са получили ултраси, свързани с фен клуба "Комити", участвали в протестите. Десетина от тях са били арестувани и някои са потвърдили, че са поличили в брой от парите на Савиди, но други са отричали подобна операция.

Цветковска обяснява, че "Комити" са известни с връзките си с опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски и че са били използвани в миналото за провокиране на "политическо насилие".

Собственик на "Вардар" е руският милионер Сергей Самсоненко. Той, подобно на Савиди, е живял в Ростов на Дон, а сега живее в Скопие и е почетен консул на Русия в Битоля.

На Александар "Зути" Колевски, лидерът на "комитите", е забранено от няколко дни да влиза в Гърция, защото представлява "заплаха за общественото спокойствие и ситурност, вътрешната сигурност и международните отношения на Гърция", показват документи, цитирани от Лабораторията за разследващи репортажи в Скопие. Той отрича да е получавал пари и настоява, че не заплашва никого и че е просто един фен на "Вардар".