Радио "Свободна Европа" се завръща в България. Това съобщиха официално от централата на медийната група. Целта е да се направи опит да се засили медийната среда в двете страни, става ясно от съобщението.

Медията затвори офиса си и прекрати предаванията на български през 2004 г. От Румъния радиото си тръгна през 2008 г.

От началото на декември 2018-а "Свободна Европа" ще предлага мултимедийна продукция - новини и анализи - на български и румънски език и ще си партнира с местни медии, за да засили съществуващи проекти, които залагат на публична отчетност и разкриват "фалшиви новини", се разбира още от анонса. 

"Надяваме се, че нашето покритие, осъществено от местни журналисти, ще помогне за ръст на свободната преса, ще промотира демократичните ценности и институции, ще насърчи информираната дискусия и в двете страни за мястото им в НАТО, ЕС и други западни организации. Очакваме да си сътрудничим с местни независими медии и с гражданското общество", заявява Томас Кент, президент на "Свободна Европа".

В съобщението се казва още, че и държавни представители, и хора от гражданския сектор, и журналисти и в България, и в Румъния са изразявали притесненията си, че дезинформацията, корупцията и социалното разделение рушат политическата система. 

"Свободна Европа" вече има сериозни ангажименти на Балканите със своите бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна Гора и Сърбия. Освен това има и програма на румънски език за Молдова.

Според източници на "Клуб Z" с работата по българското бюро на "Свободна Европа" е натоварен Антони Георгиев. Той е създател и главен редактор на списание "Vagabond", бивш главен редактор на "Плейбой" в България. През 1989 г. се установява в Копенхаген, през 90-те живее в Лондон, където работи за Би Би Си, след което е редактор в радио "Свободна Европа" в Мюнхен и Прага, става ясно от негова визитка към интервю в "Капитал" от 2014-а. В периода 1996 - 2002 г. се завръща в Копенхаген като журналист, писател и фотограф на свободна практика. През 2005 г. основава HighFlights, българското летищно списание, а на следваща година застава зад Vagabond. Автор е на романа "Виена", съавтор е с Димана Трънкова на книгите "На изток от Константинопол", "Пътеводител за еврейска България", "Пътеводител за османска България" и "Турците в България".

През 2013 г. комисията по досиетата го обявява за агент на Държавна сигурност с псевдоним "Бойко". Според решението той е вербуван в средата на 1988 г. от Шесто управление на ДС, а от 1990 г. има предожение за унижощение с протокол на материалите на "Бойко". Комисията е обявила името му на база на този протолкол, както и на регистрационни картони в картотеките на ДС.