Външното министерство на Гърция, коментирайки брифинга на прессекретаря на МВнР на Русия Мария Захарова, обвини ведомството в „неуважение към трета страна“, неразбиране на съвременния свят и поиска да се прекрати „постоянното неуважение към Гърция“ и намесата във вътрешните ѝ дела, предава РИА Новости, съобщава "Фокус". 

В сряда Захарова заяви, че действията, подобни на изгонването на руските дипломати от Гърция, няма да останат без последствия. Според нея в Русия има разбиране, че „народът на Гърция трябва да общува с руските партньори и да не страда в мръсните провокации, в които за жалост Атина е замесена“.

„Днешното заявление на представителя на МВнР на Русия е характерен пример за неуважение към трета страна, а също така отсъствие на разбиране за съвременния свят, в който държавите, независимо от размера им, имат самостоятелна и могат да осъществяват независима, демократична и многостранна външна политика. Тази негативна логика подбуди четирима руски граждани да предприемат действия, които доведоха до тяхното изгонване и забрана за влизане в Гърция“, пише в заявление на МВнР в Атина.

Министерството твърди, че руските власти са информирани за ситуацията.

„Свидетелствата, по които действа Гърция, бяха своевременно представени на руските власти“, пише в документа. „Но със своите заявления представителят на МВнР на Русия показва, че иска да легализира тези незаконни действия. Постоянното неуважение към Гърция трябва да престане. Никой няма право и не може да се меси във вътрешните дела на страната“, заявяват в Атина.