През последните две години броят на турците, страдащи от депресии и страхови неврози, се е увеличил рязко, пише швейцарският "Нойе Цюрхер цайтунг" (НЦЦ) и цитира данни на турското здравно министерство, според които от 2002 година насам, когато на власт идва Ердогановата Партия на справедливостта и развитието, употребата на антидепресанти в страната е нараснала тройно. Възможно е това да се дължи на подобреното медицинско обслужване, но социолозите отдават тази тревожна тенденция преди всичко на един социално-политически феномен:

"Политиката разболява турците. Ердоган разединява обществото - дели хората на добри и на лоши, като добрите са възнаграждавани, а лошите - наказвани. Всичко това създава атмосфера на страх в турското общество", казва един турски социолог, пожелал анонимност.

"Потопиха цялата страна в страх"

Между 2013 година, когато след бруталното потушаване на протестите в парка "Гези" страната бе залята от вълна на репресии, и 2015 година, когато се стигна до ескалация на кюрдския конфликт, употребата на антидепресанти се е увеличила със 17 процента. Тяхната консумация е нараснала още повече в годината на неуспешния опит за преврат: само през първите девет месеца изписаните опаковки антидепресанти са били с близо 1 милион повече, отколкото през същия период на предходната година. Оттогава турското правителство не е публикувало официални данни по темата. Но пълните с пациенти психиатрии сочат, че турците очевидно са силно стресирани. През миналата година абсолютно всички легла в психиатричните отделения са били заети.

"За да бъдат обслужени всички пациенти, имаме нужда от увеличаване на нашите капацитети с 8 до 10 пъти", е цитирана да казва турската психиатърка Несрин Дилбаз, според която днес поне всеки десети турски гражданин взема антидепресанти.

"Потопиха цялата страна в страх", казва пред НЦЦ Елиф Коча, съпруга на бивш военен пилот, който още на сутринта след опита за преврат е бил изпратен в затвора заради предполагаеми връзки с Движението на Гюлен.

Обвинението се позовавало на анонимен свидетел, който твърдял, че преди 15 години Коча бил живял в едно жилище с гюленист. "Пълни глупости! По това време мъжът ми живееше сам", уверява неговата съпруга.

"Сякаш сме прокажени"

В крайна сметка се оказало, че анонимният свидетел бил подчинен на Коча, който просто искал да отмъсти на началника си. След една година в затвора Коча бил пуснат на свобода, но вече не бил същият човек. Не след дълго правителството му спряло заплатата, а по-късно била уволнена и съпругата му - отново заради предполагаеми връзки с Движението на Гюлен. Преди няколко седмици бившият военен пилот отново бил задържан - този път заради някакъв измислен телефонен разговор с гюленист.

"Преди бяхме уважавано семейство, а днес всички ни избягват, дори роднините ни. Сякаш сме прокажени", казва Елиф.

Жената изхранва децата си благодарение на спестявания, които обаче са на привършване. А такива семейства не могат да разчитат на помощи от държавата. "Цели 25 години мъжът ми служи вярно на тази държава. А днес му се отблагодаряват по този жесток начин", казва с огорчение Елиф Коча.

"Дойче веле"