Евтаназията на доказано заразени с чума животни, предвидена за днес, се отлага. Това реши снощи Междуведомственият координационен щаб, съобщиха от пресцентъра на МВР.

А причината е, че все още не са получени резултатите от изследванията на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата.

Днес координационният съвет ще даде пресконференция, на която ще обяви последващите мерки. Една от възможностите е спиране на евтаназията.

Пред бТВ легендарната баба Дора каза, че никога няма да си даде стадото, а патриотични активисти й подариха икона в ефир.

Същевременно БНР съобщи, че еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис ще даде днес брифинг специално за български журналисти по повод чумата по овцете и козите.

Еврокомисар Андрюкайтис заяви преди няколко дни, че умъртвяването на заразените животни е единственият начин за справяне с проблема, и допълни, че Европейската комисия ще покрие 75 на сто от разходите за компенсиране на собствениците.

Съществува вероятност вирусът да е дошъл в България от Турция, затова Брюксел е изпратил писмо и до турските власти, за да се съгласуват по-нататъшните действия.

Експертна комисия от Главна дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" към Европейската комисия в момента е в България и проверява как властите се справят с кризата.