„Има настроения срещу мен в село Шарково.”

Това се оплака пред бТВ тази сутрин Тодорка Сакалиева - баба Дора, която се превърна в символ на протестите на животновъдите срещу евтаназията на животни, болни от чума в страната.

"Никога няма да дам стадото - само през трупа ми", каза пенсионерката.

Според баба Дора хората в селото са се настроили срещу нея, защото единствено нейното стадо не е избито (жива барикада от патриоти , събрани от страната, пази животните й, нищо че те са доказано болни от чума, б.р.).

„Казват ми, че съм била голяма актриса, че моите приятели, когато ме напуснат, ще дойдат хора от селото и ще ми убият лично животните”, казва Дора.

Въпреки решението на кризисния щаб днешната евтаназия да бъде отложена, кметът на Шарково казал на баба Дора, че нейното стадо не може да бъде запазено и може да бъде евтанизирано още днес.

„Питам ги защо – моите животни са здрави, нямат положителен резултат и трябва да се запазят. Казаха ми, че ще ми ги сложат под карантина, което означава, че ще ги уморя сама”, казва Дора.

Тя е категорична, че не иска парите от обезщетенията.

„Тия пари не могат да ми заменят животните. Не им ща парите”, каза Дора.

Междувременно блокадата пред къщата ѝ продължава, като там са се събрали хора от цялата страна, за да защитят последното стадо в Шарково. Те все още не вярват, че има чума по животните и че евтаназията е наложителна.

„Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума. Едното е на баба Дора в Шарково – то е в контекста, че в самото населено място има положителна проба. И в едно стадо в Болярово”, каза обаче тази сутрин земеделският министър Румен Порожанов на пресконференция след извънредното заседание на кризисния щаб в сградата на МВР.

„Ние ще отложим евтаназията, като междувременно цялата дезинфекция, която е необходима на населеното място, ще се извършва при усилен контрол”, категоричен е Порожанов.

Той уточни, че всички налични проби и резултати са качени на сайта на Българската агенция по безопасност на храните.

„Не е тайна, че има проби, за които очакваме резултати. Надяваме се болестта да бъде овладяна в районите, в които е, но ни притеснява ситуацията, която се нагнетява около целия този процес”, каза още Порожанов.

След него говори вътрешният министър Валентин Радев, който обясни, че евтаназията се отрлага заради намаленото доверие в някои политически сили.

По същото време пред бТВ председателят на Асоциацията на козевъдите и овцевъдите в България поясни, че първите проби за чума от село Шарково са показали 30-40 положителни резултата.

По думите му може би трябва да се действа крайно, тъй като хората трябва да са наясно, че има опасност за тях.

Според него обаче хората са се почувствали сами, защото никой не е отишъл да разговаря с тях и да им обясни какъв е казусът.

„Тези хора ще загубят много, докато възстановят животните, които са загубили”, подчерта той.

Караколев заяви, че били поставили три точки пред МС и исканията им са били удовлетворени 95% и не може да отговаря за действията на Корнелия Нинова и други протестиращи, които не са част от животновъдите.