"Защо помага на ДПС да се върне във властта е моят въпрос към Валери Симеонов. Той сече клона, на който седи. А ако правиш това - или си самоубиец, или искаш да се прехвърлиш на друг клон."

Това попита лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред БНТ в отговор на участието от вчера на коалиционния му партньор, вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов. В същото студио Симеонов обяви, че "Атака" и ГЕРБ заедно приемат лобистко законодателство в полза на "спасяването на редник Киро", като под това се крие името на бизнесмена Кирил Домусчиев.

Става дума за приетите вчера със странни процедурни хватки промени в закона за приватизацията, които според вицепремиера целят опрощаване на санкции от над 50 млн. на приватизаторите на Българския морски фрот заради неизпълнение на договора им с държавата. 

 
Симеонов вчера заплаши още, че въпросният закон може да застраши коалицията и НФСБ да я напусне. 
 
 
В студиото на БНТ днес се разбра, че Сидеров сам е поискал право на отговор срещу участието на Симеонов от предния ден. И поиска време, за да направи анализ на ситуацията и на "войната, която Симеонов си води".
 
"Атака" и ГЕРБ не работят в интерес на братя Домусчиеви, нито на никакви братя", отсече Сидеров.

Той поиска от водещия "малко време", за да направи анализ на поведението на коалиционния си партньор - за да покаже колко е вредно това. 

"Симеонов в последно време напада депутати от "Обединени патриоти" и само тях. Не напада политическите противници БСП и ДПС. Законът за горивата на Емил Димитров бил лобистки, сега на депутата от "Атака" Николай Александров предложенията били лобистки. Ако някой открие лобизъм в предложението на Александров (в закона за приватизацията - б.р.), обявявам награда от 5000 лв.", започна Сидеров. 

След това разясни какво значи поведението на Симеонов да напада "Атака": 

"Да нападаш "Атака" е да нападаш основата на партриотичната коалиция. Тя се появи благодарение на мен. Аз бях моторът, двигателят, идеологът на тази коалиция. Преглътнах много, понесох най-много щети.

Да нападаша базата, идейната база на коалицията - "Атака" е най-голямата партия в нея, партията със завършена и защитавана в годините идеология - на кого е изгодно това? На ДПС, които постоянно говорят против националистите във властта. И на БСП, които искат да заемат тази ниша – те повтарят мои тези, плагиатстват..." 

Освен "Атака" Симеонов е нападал и ВМРО, които може да не са влизали самостоятелно в парламента, но "те пък са най-старата патриотична партия, имат опит, знаят стъпката на политическия танц", обясни националистът.

По думите му "Обединени патриоти" имат исторически успех и той е, че благодарение на обединението ДПС за първи път не е трета политическа сила в парламента.

"Да го атакуваш – това значи, че не искаш патриотична формация да бъде във властта отново. Защо го прави - скоро ще се разбере", заключи лидерът на "Атака".

След което "премина в атака", разкривайки "данни от кухнята" на патриотичната коалиция. Според Сидеров двамата със Симеонов си говорят на коалиционни съвети. Първият поставя въпроси - например ще бъдат ли заедно на евроизборите, но лидерът на НФСБ или не отговарял, или говорел по медиите как можело да не са заедно. Сидеров поставял и въпроса за КЕВР, чиято смяна на състава иска - но Симеонов защитавал комисията, а и имал двама души в нея. Имал хора на "всякакви ключови позиции", отговаря за концесиите.

"Валери Симеонов има огромна власт. Той е вицепремиер, защото аз направих тази коалиция. Без "Атака" нямаше да бъде. И Красимир Каракачанов нямаше да бъде вицепремиер", заяви водачът на "Атака".

По думите му анализът цели да се предотвратят разрушителните действия на единия коалиционен партньор. 

"Да не водим такива войни – ако сечеш клона, на който седиш – или падаш, или искаш да се прехвърлиш на друг клон, но той може да се откаже гнил", предупреди той.

Според Сидеров лидерът на НФСБ прави и друго - с атаките срещу българския бизнес всъщност се помагало на чужд бизнес да стъпи у нас, стана ясно от думите му. И попита защо Симеонов не застава срещу концесионерите на злато, срещу ЧЕЗ и други чужди компании, а срещу български бизнесмени. 

"Аз като патриот винаги съм предпочитал българския бизнесмен – добър, лош, но български", каза още водачът на "Атака".