Три пъти "не". Така е отговорил вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов на питането на колегата му от "Атака" Волен Сидеров ще се явят ли заедно като коалиция "Обединени патриоти" на вота за Европарламент напролет.

Това разказа самият Сидеров днес в кулоарите на парламента, където затвърди тезата си от изявата си от малко по-рано през деня пред БНТ, че Симеонов рушал коалицията в полза на БСП и ДПС.

Повод за поредния раздор в малката управляваща коалиция станаха две промени в закона за приватизацията, внесени от депутата от "Атака" Николай Александров и от колегата му от квотата на ВМРО Емил Димитров-Ревизоро. Според НФСБ те са лобистки и целят опрощаването на дълговете на приватизаторите на държавни предприятия начело със собствениците на "Български морски флот", "Булгартабак" и "Ню Бояна филмс". Само БМФ може да се раздели с 58 млн. лв. 

Само по себе си предложението на Александров не е проблемно, но с това на Ревизоро се въвежда ретроактивно действие. Макар и двамата да опитаха да оттеглят текстовете си, от ГЕРБ вече ги бяха "припознали" и записали като отделни предложения, одобрени от ресорната комисия по икономическа политика в парламента. Така в сряда депутатите под давление на ГЕРБ гласуваха оттеглените иначе текстове, като на практика "си измиха ръцете" с "патриотите".

След гласуването от НФСБ оправдаха колегите си от "Атака" и ВМРО и насочиха гнева си към големия коалиционен партньор и към безмълвните участници в дебатите и гласуването БСП, ДПС и "Воля". А Симеонов заплаши да изтегли партията си от коалицията с ГЕРБ. Но до момента тази заплаха не е претворена в действие.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов остана встрани, като само призова за успокояване на страстите. 

Въпреки че "Атака" бе "оправдана" за "лобистките поправки", днес Сидеров насочи гнева си към Симеонов.

"Попитах го ще се явяваме ли заедно на изборите. Три пъти отговори "не". Кой руши коалицията?!, попита атакистът. - Когато ползваш тези възможности да сочиш собствената си парламентарна група като лоша, лобистка, ти режеш клона, на който седиш. Симеонов явно търси друг клон, на който да се пренесе. Виждал съм много пируети."

 

"Аз казах преди време, че ако някой свали коалицията, това ще сме си ние. Това ли иска Симеонов - БСП и ДПС да дойдат на власт? Ако иска политически хаос, да излезе и да го каже", допълни.

След което разви тезата, че коалиционият му партньор очевидно обслужва интересите на чуждестранни компании, защото се заяждал с българските. Явно Сидеров визира приватизаторите на държавните предприятия.

Веднага след него импровизиран брифинг даде депутатът на Валери Симеонов - Валентин Касабов.

"Кой клати коалицията - всичко ще се реши на съвета на НФСБ. Нищо не сме гласували, засега всичко е вариант. ВМРО и Сидеров си имат сценарий за приватизация, милионите са много. "Атака" се държат като деца, които не знаят какво правят. От опозицията вчера се скатаха, някой обслужва олигарсите. Тези някои са явно "Воля", а нашите партньори не остават назад", заяви Касабов.

Докато тази сага се вихри из кулоарите, в зала бе другият вицепремиер "патриот" - министърът на отбраната Красимир Каракачанов, за гледането на проекта за модернизация на армията. Негови съпартийци обаче споделиха неофициално, че не приемат насериозно заплахите на "Атака" и НФСБ, защото не са първите такива и едва ли щели да са последните. Очаквано Каракачанов коментира ситуацията в същия дух. По думите му коалицията "Обединени патриоти" имала стабилна основа и трябвало да се яви заедно не само на изборите за Европейски парламент, но и на следващите парламентарни избори. Очакванията на Каракачанов са, че НФСБ и "Атака" ще се разберат, но той лично не се наема да е арбитър между тях, защото "ще ме намразят".