Политическо единодушие в парламента - и управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", и опозицията от ДПС и БСП подкрепиха актуализирания инвестиционен проект за купуване на нови военни патрулни кораби за Военноморските ни сили. Това е третият проект за модернизация на армията, който се провали в края на миналата година заради отказ на фирмата, която трябваше да го изпълни, от поръчката.

Само 9 народни представители гласуваха "против" в парламента днес - депутатите от "Воля". Всички социалисти, качили се на трибуната, обявиха подкрепа за превъоръжаването, а в замяна получиха благодарности - от "патриотите", от ГЕРБ, от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов. 

Самият инвестиционен проект е за купуване на два многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС, въпреки че според оценката на военните са нужни 4 кораба. Идеята е първите два да бъдат доставени в срок до 3 години. Цената е около 820 милиона лева, но без стойността на ДДС. Именно приетите през 2017 г. промени в законодателтвото, залагащи ДДС на военните сделки, накараха компанията „Делфин“ да се оттегли от първия проект, защото това щеше да ги ощети с над 160 млн. лв. 

Дебатите бяха миролюбиви, единствено Петър Витанов от социалистите заговори за съмнения за корупция и припомни, че пред 2016 г. в качеството си на депутат от "Патриотичен фронт" тогава Каракачанов обяви, че старият проект е написан така, че крайният победител е ясен. Депутатът обвини настоящия вицепремиер в "повратливост" и каза, че според него новият проект не е променен с оглед на старите съмнения в параметрите. 

В края на дебатите самият Каракачанов взе думата и даде да се разбере, че се е засегнал от думите на Витанов. И реши да му отговори пиперливо:

"Повратливо поведение би било, ако се бях завъртял около вашата колежка от Пловдив (не стана ясно коя точно е тя от думите на министъра - б.р.), а после избягам."

Каракачанов припомни, че тогава се е оказал прав - и за името на фирмата, и за всичко казано, но година по-късно като министър му се е наложило да продължи работата по този проект. 

"Кое е повратливото – че не съм саботирал проекта? Ако бях – щяхте да кажете, че саботирам армията", обяви вицепремиерът.

По думите му в стария проект наистина е било ясно, че ще има само един участник в процедурата, но сега документите са преработени по начин, който позволява конкуренция и участие както на български фирми, така и на световните лидери в бранша на корабостроенето. 

Преди да даде думата на министъра, председателстващият заседанието Явор Нотев бе прекратил дебатите. Това не позволи на Витанов да поиска "лично обяснение", след като Каракачанов го спомена в изказването си. Все пак Нотев му даде възможност за процедурно изказване "по начина на водене". 

"Обръщам се към Вас, г-н председател, защото допуснахте от трибуната да се правят намеци със сексуален елемент...", започна депутатът от левицата.

Но не успя да продължи, защото Нотев обяви, че излиза от рамките на процедурата и му спря микрофона.

В самата дискусия - освен че беше многословна, не се чу нищо ново. А предимно думи на подкрепа за модернизацията на армията и притеснения, че ако не се случат отново инвестиционните проекти, до 10 години няма да имаме изобщо флот заради старата съветска техника, с която той разполага, плюс двете белгийски фрегати втора ръка. 

Парламентът вече прие актуализираните инвестиционни проекти за нови изтребители и за нови бронирани машини за пехотата. Тогава срещу превъоръжаването се обявиха само депутатите от "Воля".