Само евреите вече имат право на самоопределение в Израел, предаде Ройтерс.

Това гласи закон, приет от парламента днес. Арабите го нарекоха расистки и граничещ с апартейда.

Законът за "националната държава" бе подкрепен от дясното правителство. Той бе приет с 62 срещу 55 гласа и двама въздържали се в 120-членния Кнесет след продължили месеци спорове. Някои арабски депутати крещяха и късаха документи.

"Това е определящ момент в историята на ционизма и на Държавата Израел", каза премиерът Бенямин Нетаняху пред Кнесета след вота.

Законът, който до голяма степен има символичен смисъл, бе приет малко след честването на 70-годишнината от създаването на еврейската държава. Той подчертава, че "Израел е историческо отечество на еврейския народ и само евреите имат изключителното право на национално самоопределение в него".

Законът отнема на арабския статута на официален език наред с иврит, като го понижава в език със "специален статут", който може да се използва в израелските институции.

Арабите са 1,8 милиона, или около 20 на сто от 9-милионното население на страната. 

Предишните варианти на закона бяха по-крайни и според критици както в Израел, така и зад граница бяха дискриминационни срещу арабите, които отдавна се оплакват, че са третирани като граждани втора ръка.

В последния момент бяха премахнати някои клаузи. Причини бяха споровете и забележки на президента и главния прокурор на Израел. Те предвиждаха създаването на общини само от евреи, а съдилищата трябваше да се произнасят според ритуалното еврейско право, когато няма съответни юридически прецеденти.

Вместо това бе приета по-мека версия, която гласи:

"Държавата разглежда развитието на чисто еврейските селища като национална ценност и ще действа за насърчаването на тяхното създаване и развитие."

Но и след промените критици заявиха, че новият закон ще задълбочи чувството за изолация на арабското малцинство.

"Обявявам шокиран и натъжен смъртта на демокрацията", каза пред журналисти арабският депутат Ахмед Тиби.

Премиерът Нетаняху обаче защитаваше закона.

"Ще продължим да гарантираме гражданските права в израелската демокрация, но мнозинството има и своите права, а решенията взема мнозинството - каза той през миналата седмица. - Абсолютното мнозинство иска да гарантира за идните поколения еврейския характер на нашата държава", допълни той.

Арабското население на Израел се състои предимно от потомци на палестинци, останали там по време на конфликта между арабите и евреите, чиято кулминация бе войната през 1948 г. покрай създаването на Израел. Стотици хиляди бяха принудени да напуснат домовете си или избягаха.

Тези, които останаха, имат пълни и равни права по закон, но твърдят, че постоянно са подлагани на дискриминация. Те се оплакват, че им дават по-лоша работа и им отпускат несправедливо малко пари за образование, здравеопазване и  жилища.